НАЧАЛО ЗДРАВЕ Почукване в 5 точки: китайска лечебна техника, която освобождава от негативни емоции,...

Почукване в 5 точки: китайска лечебна техника, която освобождава от негативни емоции, мисли и лекува

Ментално и физическо почукване

Процесът на ментално и физическо почукване е много прост, само трябва да очертаете усещанията и след това да правите прости движения. Няма значение дали сте левичар или десничар! Почукването се извършва с двете ръце от двете страни на торса.

Как да разберем, че има определени проблеми в тялото? Усещаме го, защото мозъкът и нервната система реагират на работата на вътрешните органи. От една страна, мозъкът регулира вътрешните органи, от друга страна, той получава сигнали за неизправности и ни предава сигнали. Защото той правилно вярва: ние самите сме пълноправни участници в регулацията, съавтори на мозъка в управлението на здравните процеси!

Докосване на точки за добро настроение

Представете си, че сте изправени пред видима опасност – горско животно например. Органите на тялото ще формират реакция на опасност много по-рано, отколкото ние формулираме умствена реакция. И по принцип нашите мускули и сърдечно-съдовата система са готови да действат, преди да разберем, че трябва да избягаме, да се катерим на дърво или да се скрием.

Мозъкът обаче предава сигнал за опасност на самите нас, оставяйки ни правото да изберем какво точно да правим: ако бягаме, тогава в каква посока. Когато работим заедно с нервната си регулация, има повече надежда за успех! На това се основава нашата „съвместна“ работа с мозъка за подобряване на регулацията на тялото.

Ментално и физическо почукване

По време на почукване ние работим с енергийни меридиани, които се използват в Китай от хиляди години. Нека първо да помислим за „горското животно“, което ни чака по пътя на живота и постоянно създава напрежение в регулаторната система на тялото. Помислете за фактора стрес, за това, което ви притеснява в този момент (или в живота като цяло). За да можем да работим с този фактор точно сега, използвайки китайски меридиани.

Затваряме очи, поемаме дълбоко въздух и без да отпускаме съзнанието си, улавяме „първата“ неприятна мисъл или асоциация, която ни идва. „Гледайте“ асоциацията като филм, превъртете в ума си неприятната история на нейното възникване. А сега най-важното!

Почувствайте точно какъв дискомфорт носи неприятната асоциация на тялото: засмуква дъното на стомаха, извива стомаха, сърцето се свива, отделя се слюнка. Концентрирайте се върху телесната си реакция, това е много важно!

Наблюдавайте колко неприятно е телесното усещане, колко лесно или трудно е да го преодолеете. А сега внимание:

Колкото и да е трудно и неприятно, умствено усилете телесната реакция, опитайте се физически да я усетите още по-силно. Концентрирайте се върху гадене, къркорене в стомаха, спазми, слюноотделяне.

Първично почукване

Да започнем да почукваме. Точките на докосване са показани на снимката

Ментално и физическо почукване

Поставете показалеца и средния си пръст заедно и докоснете центъра на челото си, докато казвате: Освобождавам се от неприятното чувство.

Почукайте с пръсти по дясното или лявото слепоочие, произнасяйки същата формула: Освобождавам се от неприятното чувство.

След това почукайте под дясното или лявото око: Освобождавам се от всякакви енергийни травми.

След това почукайте под дясната или лявата ключица: Освободен съм от безпомощност, отчаяние, болест.

Хванете лявата си китка с дясната ръка. Поемете дълбоко въздух и издишайте, произнасяйки думата: Мир!

Представете си момента на най-голямо спокойствие: топла баня, плаж, пейка в парка, спокоен селски пейзаж. Останете в блажено чувство за няколко минути.

Върнете се към болезнено усещане

Сега трябва да се върнем към първоначалното болезнено усещане. Включваме в работата неприятна мисъл, предизвикала реакция в тялото. Когато имате усещане под корема, къркорене в стомаха, свиване в сърцето или главата.

Ако сте успели да се върнете към това чувство, то вероятно ще бъде по-малко ярко от последния път. Забележете каква част от неприятното усещане остава – половината, една трета, две трети? Да кажем две трети и запомнете това!

Сега нека повторим почукването:

В центъра на челото, казвайки: Освобождавам се от това чувство.

На дясно или ляво слепоочие, произнасяйки същата формула.

Под дясното или лявото око.

Под дясната или лявата ключица.

Хванете лявата си китка с дясната ръка. Поемете дълбоко въздух и издишайте, произнасяйки думата: Мир!

Съзнателно казвайки „мир“, пресъздавайки картина на мира.

Върнете се към болезненото усещане

Нека се опитаме отново да се върнем към първоначалното неприятно усещане. Спомняте ли си, последния път само две трети останаха от него? Уверявам ви, че за две-три сеанса на почукване напълно ще се отървем от нежеланата реакция на тялото, защото ще бъде все по-трудно да възстановим първоначалната негативна мисъл. Забравихме за нея. Но ние се нуждаем от болезнена реакция на тялото, за да работи!

Опитайте се да намерите друго негативно послание, следващата неприятна ситуация, от която тялото ще изпита напрежение. Потърсете в спомените си: труден разговор с шефа, закъснение за автобус или влак, кавга със съсед от стълбищната площадка. Със сигурност ще намерите нещо, което ще предизвика неприятна реакция в тялото. Съсредоточете се върху тази реакция!

Ментално почукване

Сега ще повторим почукването мислено. Същите точки, но „вътре в себе си“. Представете си как потупвате по челото, слепоочието, под окото, под ключицата. В ума си повтаряте едни и същи думи: освобождавам се, освобождавам се, освобождавам се, освобождавам се.

Мислено хванете лявата си китка с дясната си ръка, вдишайте и издишайте дълбоко. Кажете си накратко: Мир!

Както винаги, връщаме се към началната точка на това (ментално) почукване. Забележете колко неясна е негативната ситуация, колко отслабени са реакциите на тялото. Как постигнахме успокояващ ефект? Поради факта, че нашият ум, който ни информираше навреме за неприятните реакции на тялото, ние се насочихме към корекция. Мозъкът не можа да се справи с регулацията, помоли ни за помощ (болка), а ние му предоставихме навременна помощ. Първо „със собствените си ръце“, с пръстите си, а след това чрез умствени реакции.

Отсега нататък, щом почувствате болка, веднага извършвате просто механично почукване или умствено почукване, без да чакате зоната на застой да се разшири. Най-слабата, едва доловима болка е сериозна причина за почукване.

Ако неприятна мисъл се е прикрепила към вас или сте претърпели емоционален стрес, „трансформирайте“ я в неприятна реакция на тялото (не пропускайте този етап от работата!) и направете почукване.

Трябва да се посочи реакцията на тялото, свързана с емоционален стрес! Защото мозъкът не ни моли за помощ, преди тялото да изпита болка. Болката е сигнал от мозъка, че в този момент той вече не може да се справи сам, чака помощ и е готов за взаимодействие. Мозъкът привлича вниманието ни с неприятни телесни усещания (болка, гадене, дискомфорт).

В този момент трябва да възникне единство: тялото, регулаторните функции на мозъка и нашата човешка воля.

Как овладяхме ситуацията, как помогнахме на мозъка си?

Запомнете точките за почукване: челото, слепоочията, областта под очите, ключиците. Това са точките на енергийните меридиани, съответно на пикочния мехур, жлъчния мехур, стомаха, бъбреците. В идеалния случай, ако се научим да почукваме симетрични точки отляво и отдясно с ръцете си едновременно. При менталното почукване, разбира се, няма значение коя половина от тялото сме си представили. Хващайки китката, активираме енергията на белите дробове, дебелото черво, кръвообращението и тънките черва.

Обръщаме се към енергията в себе си, даваме съзнателен тласък към възможни застойни зони, когато мозъкът е в състояние на стрес. Коригиращите сигнали се изпращат във всички възможни посоки и един или повече от тях се озовават на точното място в точното време. Ето как работи човешката енергийна система.

Може ли човешката енергийна система да получава коригиращи сигнали без наша помощ? Не! Стагнацията на енергията определено изисква намеса!

Най-често не подозираме, че работим с енергийния меридиан при ходене, при разтриване на ръцете, при несъзнателен самомасаж на челото и скалпа. Увивали ли сте ръце около чаша, за да се стоплите? Чудесно! Първите точки (източници) на няколко меридиана наведнъж получиха мощни топлинни импулси. Няма съмнение в положителния резултат! Решихте ли да ходите боси по камъчетата? Това е безценен импулс за началните точки на меридианите на стъпалото!

За още съвети, последвайте ни и харесайте страницата ни във Фейсбук!