НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Взимам домати, заливам ги с вода и така ги съхранявам до пролетта....

Взимам домати, заливам ги с вода и така ги съхранявам до пролетта. През зимата са като пресни!

Пресни домати за зимата само с 2 съставки

Как да приготвите пресни домати за зимата, така че да останат свежи на вкус и форма, и да могат да се съхраняват не само във фризера. Отваряме буркана през зимата, добавяме лук, зеленчуци, любими подправки, добавяме масло и се наслаждаваме на вкуса на лятото. Методът е доста прост, вижте сами.

Необходими съставки:

За 5 буркана от 500 мл.

  • Домати – 2 кг.
  • Вода – 1,2 литра

Начин на приготвяне:

Хубаво е доматите са бъдат по-твърди, не презрели. Измиваме ги, след това ги подсушаваме и нарязваме на филийки. Аз ползвах по-малки домати, като размер, нарязах ги на 4 части.

Разпределяме ги задължително в стерилизирани буркани! За мен е най-удобно да ползвам буркани с обем 500 мл. Достатъчно за една салата.

Поставяме кърпа на дъното на тенджера, поставяме бурканите. Напълнете ги с вряща вода. Покрийте бурканите със стерилизирани капачки, но не ги завивайте.

Налейте вода, приблизително същата температура като бурканите, в тенджерата, до раменете. Слагаме на среден огън, от момента на кипене стерилизираме бурканите за 15 минути, буркани от 1 литър за 20 минути. След това ги изваждаме и веднага затваряме капачките.

Бурканите могат да се обърнат, но не и да се увиват с одеяло! Това е задължително условие!!!

След като изстинат, ги съхранявайте на хладно място. Могат да се съхраняват добре до следващата реколта.

През зимата отворете буркана, изцедете водата, сложете доматите в купа за салата, добавете лук или чесън, зеленчуци и сол на вкус. Подправете с олио или майонеза. Тези пресни домати за зимата са невероятни.

Пресни домати за зимата само с 2 съставки

За още рецепти, последвайте ни и харесайте страницата ни във Фейсбук!