НАЧАЛО ЗДРАВЕ Какво означава червеният връх, според китайската медицина? Ако забележите признаци като този...

Какво означава червеният връх, според китайската медицина? Ако забележите признаци като този на езика си, обърнете внимание! Сериозно е!

Червен връх на езика: Топлина се покачва до сърцето

Работихме повече с диагностика на езика в клас и исках да ви покажа един от най-често срещаните модели, които виждаме: червен връх на езика, сигнализиращ за „топлина“, издигаща се към сърцето.

Това не означава, че нещо не е наред с вас! Това е просто наблюдение на дисбаланс в определена органна система. Когато забележите признаци като този на езика си, можете да ги използвате като ръководство за лесни промени в храната и начина на живот

Какво може да ви каже езикът ви?

Диагнозата на езика е един от четирите стълба на изследването в традиционната китайска медицина и разкрива на практикуващия основно ръководство за това къде е налице дисхармония.

Първо, вие разглеждате цялостния „материал“ на езика: здравословно розово ли е, което сигнализира за правилен кръвен поток? Блед ли е, което предполага, че може да има дефицит на желязо/B12? Наситено червено ли е или дори лилаво, което сигнализира за задържана топлина и стагнация?

След това искате да погледнете покритието: има ли здравословно тънко покритие – достатъчно, за да овлажни езика? Или има гъст бял или жълт мъх?

След това преминаваме към естеството на езика: изследваме дали е подут (с отпечатъци от зъби отстрани), напукан (намеква за състояние на суха тъкан в тялото) или треперещ (това е нещо, известно като „вятър“).

И накрая, бихме свързали всичко това, като се фокусираме върху това къде се виждат тези различни характеристики. Тъй като знаем, че пукнатините представляват липса на влага, ако са в областта на „стомаха/далака“, бихме се съсредоточили върху подхранването и повторното хидратиране на червата със слузести билки като корен от бяла ружа.

Знаем, че зачервяването представлява задържана топлина, така че ако е в областта на „сърцето“, бихме се съсредоточили върху техники за релаксация и горчиви билки, които изчистват топлината, за да ни „охладят“ физически и емоционално.

Червен връх на езика: “Топлината се покачва до сърцето”

Това може да се прояви като раздразнителност, безпокойство, препускащи мисли, безсъние и тревожност.

Възможни причини:

Тъй като „топлината се повишава“, трябва да погледнем откъде се издига тя – и това обикновено е черният дроб. Знаем, че емоционално черният дроб е седалището на гнева, така че често това е знак за потиснат гняв и емоции, които се движат нагоре към сърдечния канал, защото не се освобождават.

Твърде многото мислене също „изгаря мозъка“, причинявайки сърдечен огън и симптоми на световъртеж и шум в ушите.

„Сърцето“ в TCM е синоним на ума и е доказано, че пациентите със сърдечни проблеми имат по-високи от нормалните нива на когнитивна дисфункция. Трябва да имате спокойно сърце, за да имате спокоен, ясен ум, така че нашата цел е да изчистим топлината.

Как да “лекуваме топлината” и възстановяваме баланса

Най-простите промени в начина на живот са ключови тук:

Заспивайте преди 23:00 часа, за да може да се случи „почистване“ по време на чернодробното време (23:00-3:00 часа). Когато енергията на черния дроб тече гладко, застоялата топлина не се улавя и не може да се издигне до сърцето.

Разхождайте се в гората, тъй като „ дървото” е елементът на черния дроб. Това изчиства топлината както от черния дроб, така и от сърцето и успокоява неспокойния ум.

Говорете за емоциите си. Това е най-лесният начин да свалите топлината „от гърдите си!“

Премахнете стимулантите (като кафе), включително прекомерната умствена стимулация – ограничете количеството и вида на телевизията, която гледате (без риалити кавги) и използвайте телефона си по-малко, за да спрете да „зареждате“ черния си дроб с цялата тази синя светлина.

Храни: Ароматът на сърцето е „горчив“, така че горчивите билки и храни са необходими тук, за да изтеглят излишната енергия надолу и да източат огъня.

Билкови съюзници като чай от плодове на глог, зелен чай или липов чай ​​са лесни за намиране и приготвяне у дома.

Супата или бульонът от боб е любимият ми начин за бързо премахване на топлината, особено когато някой има остър епизод на тревожност и безсъние.

Зелените като целина, спанак и краставица са от решаващо значение за емоционалното ви „охлаждане“, а зелените ябълки поддържат не само сърцето, но и черния дроб, като разграждат стагнацията и топлината.

Ограничете/избягвайте пържени храни, излишък от месо, сирене, яйца, фъстъци и алкохол.

За още съвети, последвайте ни и харесайте страницата ни във Фейсбук!