Прополисът е перфектна храна, която подхранва и лекува човешкия организъм. По-добър е от всеки синтетичен антибиотик – използва се от над 2000 години! Облекчаване на кашлицата и стимулиране образуването на нови клетки, са лечебни ефекти на прополиса.

В днешно време, когато повечето микроорганизми са станали резистентни поради прекомерната употреба на синтетични антибиотици, е необходимо да се търсят разумни решения, предоставени от природата. Синтетичните антибиотици имат странични ефекти, които се проявяват веднага или след определен период от време. Изследванията потвърждават, че в природата има много неща, които имат антибиотична активност. Прополисът е един от тях.

Това е идеалната храна, която подхранва и лекува човешкото тяло.

Прополисът е общо наименование на смес от смолисти вещества, които медоносните пчели събират от цветовете на различни растения. Пчелите го събират, секретите от челюстните жлези се смесват и ензимно обработват, така че най-важните му компоненти, флавоноидите, се превръщат в активни вещества. Прополисът има характерен вид, уникален горчив вкус и мирис. Съставът и цветът на прополиса варира в зависимост от вида на растението и времето от годината, когато пчелите го събират. Прополисът се използва традиционно повече от 2000 години. Историческите записи показват, че прополисът е бил важен и ценен продукт в медицината на египтяни, вавилонци, араби, гърци, римляни и много други древни народи.

Лечебни ефекти на прополиса

Прополисът е едно от най-мъдрите природни средства, което унищожава всичко, което пречи на здравия организъм. Освен това предпазва здравите тъкани и лекува болните.

Многобройни изследвания показват, че прополисът е естествен антиспетик, антиоксидант и ефективен антибиотик срещу повечето вируси, включително грип. Освен това е отличен в борбата с гъбички и паразити.

Свойството на прополиса е, че бактериите не развиват резистентност към него и той няма вредни странични ефекти, каквито са недостатъците на синтетичните антибиотици.

Натриването на областта на гърдите с прополис преди лягане облекчава кашлицата и спомага за дълбок сън.

С прополис могат да се лекуват следните състояния: акне, екземи, псориазис, дерматити, гъбични заболявания на кожата, ноктите и скалпа.

Също така е много ефективен при язви, изгаряния и прободни рани.

Прополисът спира необичайния клетъчен растеж (активиращ ефект върху клетките) и лекува доброкачествени тумори.

Известно е, че прополисът стимулира образуването на нови клетки и регенерацията на увредената тъкан.

Прополисът помага и при тежка диария, при която други средства не действат.

Като отличен активен биостимулатор, прополисът подобрява общото състояние на организма и допринася за нормализиране на метаболизма и имунитета.

Използва се и при лечение на заболявания на ушите и устата. Има отличен ефект при лечение и профилактика на възпалено гърло.

Ефективен е и при зъбобол, пародонтоза, лош дъх, хемороиди, инфекции на пикочните пътища и гастрит.

Като мощен антиоксидант, прополисът действа срещу свободните радикали, за които се смята, че са причина за много сериозни заболявания, включително атеросклероза, катаракта, рак, болестите на Паркинсон и Алцхаймер.

Последните проучвания показват, че прополисът укрепва имунната система и има противоракови ефекти.

Прополисът съдържа 50% смола, 30% восък, 10% етерични масла, 5% цветен прах, редица витамини и минерали, органични киселини, полифеноли, флавоноиди.

Флавоноидите са до голяма степен отговорни за лечебния ефект на прополиса.

Флавоноидите са пигменти, присъстващи в плодовете, зеленчуците, цветята и кората на дърветата. Имат антиоксидантна активност, ролята им е да предпазват растенията от патогени от околната среда

Как да използвате прополис

Можете да използвате прополис в натурален, суров вид. От него можете да направите воден извлек, спиртна тинктура (прополисови капки), мехлем или крем.

Воден екстракт от прополис

Можете да приготвите воден извлек от прополис по следния начин. Замразете суровия прополис и след това го смелете на фин прах.

Вечер смесете една чаена лъжичка от този прах с 250 мл чиста вода. Изпийте течността на малки глътки на следващата сутрин. Прополисът, който е останал на дъното на чашата, изяжте преди закуска.

Прополисов мехлем

Поставете 80-90 грама вазелин в емайлиран или керамичен съд. Загрейте съда на водна баня, така че водата леко да заври.

Добавете 10-20 г смлян прополис. Разбъркайте течността, докато прополисът се разтвори. Примесите от прополис ще изплуват на повърхността, така че ги вземете с дървена лъжица и ги изхвърлете.

Накрая добавете малко прополисова спиртна тинктура, за да хомогенизирате прополиса с вазелин. След това поставете съда в студена вода. Продължете да бъркате, докато мазнината се охлади.

Съхранявайте в херметически затворен буркан на хладно и тъмно място.

Суров прополис

Можете да приемате суров прополис по следния начин: 3-5 грама на ден, между храненията. Преди да приемете прополиса, смучете го и го дъвчете в устата поне 15 минути.

Разрешаване на проблем

  • Мазоли – Намажете ги с дебел слой прополисов мехлем и ги закрепете с лейкопласт. Оставете една нощ.
  • Кървене – Кървенето от наранявания и порязвания може бързо да се спре с памук, натопен в прополисови капки.
  • Гъбични кожни заболявания – Нанасяйте прополисов крем, мехлем или капки върху засегнатата област няколко пъти на ден.
  • Изгаряния – Накиснете марлята в прополисов мехлем, нанесете върху изгореното място.
  • Псориазис – Приемайте през устата по 15 капки прополис три пъти на ден. Едновременно с това разтривайте болното място с прополисов крем или мехлем.
  • Хемороид – Използвайте прополисов мехлем локално и капете прополис през устата.
  • Проблеми с дишането – Направете чай от лайка или мащерка. Добавете 10 капки прополис в купа горещ чай. Покрийте главата си с кърпа и вдишвайте по пет минути няколко пъти на ден.
  • Акне, язви, дерматити, екземи – Мажете засегнатите места по няколко пъти на ден с висококачествен крем или тинктура от прополис.
  • Пародонтоза – Разтривайте възпалените венци с прополисови капки три пъти на ден. Измийте добре зъбите преди това.
  • Алопеция – Разредете прополисовата тинктура с хладка вода в съотношение 1: 5. Използвайте този разтвор за масаж на скалпа и изплакване на косата.

Поради количеството биологично активни вещества, които са необходими на всяка клетка на нашето тяло, с право можем да кажем, че прополисът е „антибиотик, който храни и лекува“