Присъствието на гризачи в дома е опустошителен бич, който трябва да бъде спрян незабавно. Освен факта, че мишките могат да ви изплашат веднага щом се появят неочаквано, те са много вредни за вашето здраве, защото пренасят микроби и вируси. Ако нямате котка, която да се грижи за тези вредители, опитайте един от следните трикове за прогонване на мишки.

Една от основните причини гризачите да се връщат в дома ви е, че търсят храна. Очевидно е, че ако съхранявате храната правилно и ако хигиената вътре е безупречна, тяхното присъствие ще бъде сравнително рядко.

Трябва да знаете, че мишките имат склонността да търсят запаси от храна, които лежат наоколо и са лошо обезопасени. Някои дори се впускат в кухненски шкафове или чекмеджета, за да се доберат до лошо опакована храна.

Проблемът е, че е особено трудно да се намерят и елиминират тези вредители: гризачите са много умели в намирането на почти недостъпни скривалища, да не говорим за бързото промъкване под мебели и бягство.

Ето защо трябва да действате разумно. Те обикновено остават в мазето, гаража, сутерена или друго помещение, което не се посещава редовно от членове на домакинството.

Ако обаче имате деца и домашни любимци, рискувате да ги изложите на опасност, като използвате химическо отравяне. Тази отрова е наистина токсична и опасна. Ако се използва неправилно, този метод може да причини много щети.

По-добре е да обмислите други алтернативи, които са по-малко вредни. Дори не се нуждаете от вредни химикали. Ето няколко естествени решения, които бързо ще ги отблъснат.

Какво да направите, за да изчезнат мишките от дома ви веднъж завинаги?

Премахването на мишки трябва да се извършва с домашни и хуманни методи. Запазете радикалните мерки за накрая (ако гризачите са много упорити).

Трябва да знаете, че мишките не понасят много миризми. Те включват, наред с други неща: пресни листа от домати, мента, цвят от бял равнец, лайка и див олеандър.

Можете да поставите тенджера с прясна мента на кухненския плот или да използвате ментово масло, можете да подредите клонки от посочените растения и билки в шкафовете. Освен това лавандулата е особено дразнеща за гризачите.

Ето защо освежителите за въздух или сапуните с лавандула трябва да се поставят в гардероб или скрин. Мишките ще избягват тези места.

Стар трик за прогонване на мишки от къщата

Освен мента можете да използвате и ябълков оцет. Неговата силна и остра миризма има способността да изплаши тези нежелани гости. Единствената разлика е, че този аромат може да ви раздразни в дългосрочен план.

Можете да намалите тези миризми, като ги комбинирате с етерични масла от бял равнец или градински чай. Това са миризми, които мишките не понасят. Напръскайте с тях нападнатите места и ще сте спокойни.

Оцет и памучна вата

Необходими са ви само обикновена памучна вата и оцет. Почистете шкафа и местата, където съхранявате храна с една част оцет и една част вода. Почистете дома си с прахосмукачка и почистете всички стаи, за да отстраните следите от храна, които могат да привлекат мишки и други гризачи.

Не подготвяйте памучните топки преди да ги използвате, тъй като миризмата на оцета ще бъде най-силна. Сложете найлонови ръкавици. Памучната топка трябва да е напълно напоена.

Повторете тази техника за толкова памучни топки, колкото са ви необходими. Вкъщи намазах около 10 бр – не се притеснявайте, няма да ги усетите.

Поставете памучни топки във всички места, където сте виждали мишки или следи от тях – например в шкафове, под мивката, на рафтове, зад печката, кухненския плот. Сменете топките, когато изглеждат сухи и вече не миришат на оцет.

След няколко дни следите от мишки изчезнаха и цяла зима не ги видях у нас. Ако искате да подобрите ефекта, препоръчително е да използвате ментов оцет!

Ако спрете да намирате следи от мишки у дома (трохи, миши изпражнения), топките са изпълнили предназначението си.

Като алтернатива можете да ги повтаряте от време на време за профилактика. Миризмата на оцет дразни дихателните им пътища и им затруднява ориентирането в пространството.

Това наистина е отличен начин за борба с мишките, защото просто ги плашите. Те просто спират да се интересуват от вашия дом.

Омекотител

Ето още един неочакван репелент, на който дори мишките не понасят миризмата. Това е омекотител за тъкани, който използвате за омекотяване и дезодориране на дрехи.

Поставете ароматизираното пране близо до прозорец, за да изсъхне и действа като ефективен репелент срещу мишки.

За да прогоните мишките, заложете на котешка тоалетна!

Повечето хора знаят, че котките са естествени врагове на мишките. Ако нямате домашен любимец, помолете някой от вашите приятели, който има котка, да ви предостави използвана тоалетна.

Ако го държите в чаша, мишките ще си помислят, че в къщата има котка и няма да посмеят да я доближат.

Прогонване на мишки с лак за коса

Както се оказва, гризачите не харесват специфичната миризма на лак за коса. Затова се екипирайте с тази козметика и напръскайте с нея всички скривалища, където може да се мотаят мишки.

Как да предотвратим появата на мишки в къщата?

 • Съхранявайте насипни храни в затворени съдове.
 • Скрийте остатъците от храна и не ги оставяйте на кухненския плот.
 • Ако съхранявате зеленчуци в торби в мазето, проверявайте редовно състоянието им.

Как да си приготвим домашен репелент за мишки и плъхове?

Има различни природни средства, за прогонване на мишки. Сред тях се препоръчва и комбинация от сода бикарбонат и паста за зъби. Оказва се, че това може да бъде ефективен начин да се отървете от тези вредители бързо и ефикасно.

Съставки:

 • 1 супена лъжица сода бикарбонат
 • 2 супени лъжици брашно
 • 4 супени лъжици натрошени солени фъстъци
 • 1 супена лъжица захар
 • 2 супени лъжици паста за зъби

Начин на използване:

Смесете всички съставки в съд до получаване на компактна и хомогенна смес. Пастата за зъби ще служи като свързващо вещество за препарата.

След това направете малки топки и ги поставете в зоните, където сте видели мишки. Гризачите трябва да бъдат привлечени от захарта и фъстъците и след като опитат стръвта, това трябва да реши проблема ви.

Допълнителни съвети за естествено прогонване на мишки от дома

Гипс и брашно

Гризачите харесват определени вещества, които могат да ги убият след консумация. Сред тях е смес от гипс и брашно, която се оказва много ефективна, когато гризачите поглъщат този препарат.

Същото важи и за колата, която просто трябва да изсипете в купа и да я поставите в къщата.

Лют червен пипер

Тази люта подправка е друг ефективен репелент. За да го използвате, изпълнете следните стъпки:

Вземете съд и сложете 2 супени лъжици лют червен пипер в него. Добавете чаена лъжичка течен сапун, разбъркайте и смесете с 2 чаши вода.

Изсипете разтвора в бутилка със спрей. Използвайте го в зони като градината или двора.

Евкалипт, лимонова трева или градински чай

Можете да използвате етерични масла от евкалипт, лимонова трева или дори градински чай и да поставите напоени памучни топки из къщата. Същото важи и за други растения със силна миризма.

Все пак не забравяйте да се информирате за избраните растения, защото някои от тях могат да бъдат токсични за хора или домашни любимци.

Стоманена вата

Това е полезен материал за отблъскване на нежелани гризачи. Стоманената вата наистина дава възможност за изглаждане на дупки и пукнатини, благодарение на което ограничавате преминаването им.

Как иначе могат да бъдат уловени гризачи?

Сред естествените репеленти, домашни любимци и практични устройства можете да използвате и класическа система за улавяне на гризачи. Можете да използвате клетката като капан за плъхове, без да ги убивате.

Очевидно ще бъде по-добре да добавите малко стръв, за да увеличите шансовете си за успех. Хляб, брашно, фъстъчено масло или сирене са добри храни за употреба.

Как да ги прогоним от къщата завинаги?

С лесни стъпки е възможно да предотвратите нахлуването на плъхове и мишки във вашия дом.

Ето някои практически съвети:

 • Поставете решетки в края на тръбите.
 • Поставете ги и на прозорците за достъп до мазето.
 • Запушете всички отвори и други пукнатини, които имате в дома си, през които гризачите могат да се промъкнат.
 • Не забравяйте да подредите храната си по такъв начин, че плъхове и мишки да нямат достъп до нея.
 • Вашият кош за боклук трябва да е херметически затворен.
 • Храната трябва да се съхранява в херметически затворени контейнери.
 • Предотвратете натрупването на предмети в мазето, гаража или тавана. Ако има твърде много от тях, там ще се навъртат мишки, плъхове и полски мишки.
 • За здравословен начин на живот извършвайте редовна поддръжка на дома си. Съветите за почистване могат да ви улеснят.

Естествените методи са също толкова ефективни при елиминирането на плъхове и мишки, колкото и вредните химикали. Въпреки това, ако сте изправени пред нашествие от гризачи, трябва да използвате опита на компания за борба с вредителите, за да ги премахнете веднъж завинаги.

За още полезни съвети, последвайте ни и харесайте страницата ни във Фейсбук!