Биопроизводството и продажбите на ягодовите плодове година след година надминават всички рекорди. Цели 15 процента от общите продажби на плодове в света принадлежат на ягоди.

Особено интересни са органичните ягоди, които са начело в списъка за пазаруване.

Сладките и ароматни ягоди от градината са най-доброто здравословно освежаване в горещите дни. За да се постигне богата реколта обаче е необходимо да се направят някои неща през този период.

Освен откъсване на сухите листа и издънки, те се нуждаят и от подхранване под формата на подходящ тор.

Ето четири съвета за успешно отглеждане на ягоди.

  1. На първо място, трябва да изберете подходяща земя.

Ягодите обичат добре дренирана почва, тъй като излишната влага може да доведе до загниване на кореновата система, която при това растение е доста плитка – само на 20 сантиметра под повърхността на почвата.

Следователно хумусният слой трябва да бъде на дълбочина 50 сантиметра, а отгоре се изсипва пясъчна глинеста почва с малко съдържание на глина.

Ако нямате идеална земя за отглеждане, това може да се преодолее чрез избор на сортове, които са по-устойчиви на болести.

Най-добри добиви от ягоди се постигат на почва, където влажността на въздуха е 70-80% от максималния воден капацитет.

Има много сортове, които са се доказали като отлични за биологично земеделие, въпросът е как да изберете правилния.

  1. Когато избирате сорт, питайте околните разсадници или съседи. Сортовете, предлагани от вашия местен разсадник, вероятно ще бъдат подходящи за вашия район, тъй като почвата е много подобна.

Също така трябва да се обърне внимание на количеството азот в почвата, тъй като ягодите имат по-голяма нужда от азот в началото на пролетта, когато растат и плододават, както и през късната есен.

Вместо азотни торове специалистите препоръчват рибено и соево брашно, както и брашно от люцерна, които ще компенсират липсата на азот, необходим за растежа и развитието на растението.

Торът от плевнята също е добър избор, особено пилешкият, но трябва да се внимава да е отлежал, защото ако торът е много силен, може да изгори ягодите.

  1. Борбата с плевелите при отглеждането на био ягоди е трудна и продължителна. Въпреки че има разрешени органични хербициди, те няма да са достатъчни. Затова купете чифт дебели ръкавици и започнете да се борите с плевелите, като ги изтръгнете с корените.

Плиткото отглеждане също е добър избор, но за да стане това възможно, внимавайте за разстоянието между лехите със засадените ягоди.

Най-добре е да използвате комбинация от всички тези методи, за да постигнете максимални резултати и да осигурите на вашите ягоди добри условия за растеж и развитие без досадни плевели.

  1. За да се спасите от вредители и патогенни бактерии, засаждайте само здрави растения в почва с добър дренаж и циркулация на въздуха.

Преди засаждане проверете дали наблизо има зона с голяма популация от вредители, от които трябва да се отървете.

Борбата с плевелите също е полезна, тъй като плевелните растения често са местообитание за вредители, така че има повече причини да се отървете от плевелите.

Добър начин за защита е мулчирането на почвата, което предлага двойна полза от защитата на ягодите както от плевели, така и от вредители.

Редовно премахвайте сухите листа и загнилите плодове, за да предотвратите развитието на патогенни бактерии, които бързо ще се разпространят в останалата част от насаждението.

СЪВЕТ: Не забравяйте, че торенето е необходимо през втората година след засаждането, а торът се прилага веднага през пролетта, когато снегът се стопи.

Още преди торенето е необходимо да се изтръгнат плевелите.

Благодарение на дрождите вие ​​ще дадете огромен тласък на ягодите и ще създадете идеална среда за отглеждане, особено за образуването на големи плодове.

Маята ще подкисели почвата, ще привлече полезни микроорганизми и ще осигури по-голяма реколта.

Приготвянето е много просто. Залейте стария изсъхнал хляб с вода и внимавайте да не изплува. Оставете да ферментира около 6-10 дни.

Полученият разтвор се разрежда с вода в съотношение 1:10. Или просто разтворете една мая с чаена лъжичка захар в литър вода, след ден-два разтворете в 10 литра вода и използвайте за поливане.

КОПРИВА за защита и хранене

Истински еликсир и в същото време отличен начин за защита на ягодите от вредители.

Торът съдържа лесно усвоими азот и калий, необходими за растежа на растенията.

Достатъчно е да залеете пълна кофа коприва с вода. Разбърква се два пъти дневно и се използва разреден с вода в съотношение 1:20.

Киселите млечни продукти – като мътеница са полезни за развитието на плода.

Ферментиралите млечни продукти се препоръчват да се смесват с хумус, оборски тор и дървесна пепел – тази смес помага да се създаде леко кисела среда, идеална за растежа и развитието на плодовете.

Ако налеете разтвор от мляко и вода в спрей и напръскате ягодите, можете да забравите за листните въшки и акарите.

Пилешки тор

Кокошият тор е добър, защото съдържа много азот, без който ягодите не могат да образуват големи и сочни плодове.

Идеално е да използвате пилешки тор в течна форма и да го разредите с вода в съотношение 1:10 – за да не загорят ягодите (никога не използвайте добре разреден тор, иначе билките ще изгорят от силата му).

Разтворът трябва да престои най-малко три дни и се използва само докато ягодите започнат да цъфтят.

2 в 1 – срещу вредители, също и за богата реколта

Най-простото решение, което предпазва ягодите от вредители и в същото време ги снабдява с всички необходими хранителни вещества.

Давам ви моята изпитана рецепта, както и други съвети, които също си струва да опитате.

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

  • 1 чаша дървесна пепел
  • 1-2 литра вряща вода
  • 2 г калиев перманганат
  • 2 г борна киселина на прах
  • 1 чаена лъжичка йод

ПРОЦЕДУРА:

ПРИЛАГА СЕ ПРЕДИ ЦЪФТЕЖА НА ЯГОДАТА. Смесете водата с пепелта и когато изстине, добавете останалите съставки.

Оставете да престои, докато водата изстине напълно, изцедете пепелта и напръскайте ягодите, така че листата да са напълно мокри.

Още съвети от опитни градинари

Защита срещу мухъл и вредители – инфузия на глухарче и чесън

Глухарчето е отличен борец срещу сивата плесен по ягодите. Оставете 500 г глухарче да престои в 10 литра вода, прецедете и с този разтвор напръскайте растенията.

Екстрактът от чесън също предпазва от патогени и вредители. 2 скилидки чесън с кората се пасират и се оставят да престоят в 10 литра вода.

Използва се по същия начин като инфузия от глухарче, когато се появят вредители, особено въшки.

Ако не искате да приготвяте запарки, можете да опитате друго много просто решение.

Преди цъфтежа напръскайте ягодите със слаб разтвор на йод – разредете 10 мл в 10 литра вода. Нанася се около ягодите през 10 дни (не директно в тях, за да не ги изгори).

Споделете тези ценни съвети за отглеждане на ягоди и с вашите приятели.