НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Краставици могат да се отглеждат вертикално по ефективен начин

Краставици могат да се отглеждат вертикално по ефективен начин

0
Краставици могат да се отглеждат вертикално по ефективен начин
Краставици могат да се отглеждат вертикално по ефективен начин

Краставици често се отглеждат с помощта на вертикални подпори. Замисляли ли сте се някога защо е добре да изберете вертикалният начин.

Вероятно има много ползи, които ви идват на ум. Не напразно, това е една много актуална тенденция в днешно време.

Вертикалното градинарство ще спести място в градината ви и ще я направи да изглежда кокетна и подредена. И не е само това, така ще се улесни процесът на събиране на реколтата за вас като градинар.

Тези ползи могат да бъдат ефективно използвани, ако планирате да отглеждате краставици в градината си. Краставиците са много подходящи да бъдат обучени да растат нагоре на градински вертикални рамки, защото в противен случай те ще заемат много място в градината ви. Има много техники за отглеждане на краставици вертикално и ние ще ви помогнем да намерите най-добрия начин да го направите. Ако не знаете как да ги отглеждате във вертикална посока, ще останете без пространство за други продукти във вашата градина.

Когато израстват, те покриват площ от 4 до 7 кв. метра ако се отглеждат в редове. Можете да спестите това пространство, ако оставите стеблата да се развиват в посока нагоре, като подготвите подходяща саксия и подпора. Можете да направите така, че отглежданите краставици да се насочат по изправена рамка, подобна на решетка, изработена от връв или тел. Само прокарвайте растящите стъбла през мрежата, веднъж седмично.

Подготовка за вертикално отглеждане на краставици

1. Изберете подходяща саксия и вертикална подпора

За вертикално отглеждане на краставици, имате нужда от голяма саксия с около 30 см в дълбочина и ширина. Тъй като има различни сортове краставици, всеки вид израства различно на височина. Например, ако отглеждате високорастящ сорт краставици, той ще израстне доста на височина, но ако отглеждате храстовиден, той ще остане по-нисък.

2. Изберете размера на вертикалната подпора, предстоящата за издигане вертикална решетка или пергола за отглеждане на краставици

Краставицата е увивно растение, което се нуждае от стабилна опора. Можете лесно да инсталирате една използвана ограда от телена мрежа, градинска мрежа или пергола за отглеждане на краставици.

Перголата не трябва да надвишава височина от 2 метра. Тя трябва да бъде някъде около 1,7-2 метра висока. Също така трябва да бъде здрава, да се закрепи стабилно и да не се люлее. Трябва да инсталирате опората така, че долният й край да е най-малко 15 см над нивото на почвата. По този начин, плевенето и култивирането ще бъде много по-лесно за вас. Опората е най-добре да се позиционира в крайната част на градината, така че развитите стъбла да не правят сянка на другите растения.

3. Подгответе мястото за засаждане

Почвата се нуждае от добри грижи още преди процеса на засаждане. Подгответе мястото на засаждане като изорете почвата на дълбочина от около 20 см. След това поставете около 2,5 см слой органична тор и по време на процеса на обработване, използвайки надеждно гребло, направете могила от почвата до линията на перголата. Това трябва да се направи, за да се повдигне леглото на засаждане на около 6-7 см над нивото на градината.

Процес на засаждане и размножаване

Следващата стъпка е засяването на семената. Посейте ги директно на желаното място или в саксия. След това покрийте семената с около 2 сантиметра от почвата. Изчакайте докато семената покълнат. След процеса на покълване, когато растенията имат вече по няколко листа – е време да се пресадят някои от тях. Изберете най-здравите растения и ги присадете в по-голяма саксия или можете да ги посадите направо в почвата, стига да не е замръзнала. Това трябва да се направи или през пролетта или през лятото, защото тогава температурата на почвата е около 20° С. Разбира се, това не важи, ако живеете в тропически и субтропични райони, където можете да отглеждате краставици през цялата година. Можете да разпръснете и разложена органична тор в почвата, ако желаете.

От какво се нуждаят краставиците, за да се развиват добре вертикално

1. Позиция

Излагайте краставиците на слънце, когато е възможно. Те виреят в топло и слънчево време и по възможност с по-малко вятър. Важно е да се отбележи, че краставиците няма да растат при температура по-ниска от 10°C. Оптималната температура за отглеждане на краставици варира между 15-35°С.

Вижте ощеДоматите – как да ги засадим правилно за да получим добра реколта

2. Почва

Почвата трябва да е добре дренирана, дълбока и рохкава. Също така, богатото съдържание на органични вещества я прави по-добра за качеството на краставиците. Друго изискване към почвата е неутралното рН.

3. Вода

Поливането е най-важният фактор за успешното отглеждане на краставици. Необходимо е да се напояват редовно и дълбоко и да се поддържа влажността на почвата. Това е така, заради високото съдържание на вода в плода. Напояването трябва да се прави равномерно, на дълбочина около 2,5 см, на всеки три до четири дни, а дори и повече, когато почвата е песъчлива или в безводни райони. Никога не трябва да се позволява растенията да увяхват. Когато краставиците започват да узряват, трябва да се увеличи дълбочината на поливането до 9-10 см. Друг важен момент е, че трябва да внимавате да не намокрите листата докато поливане, тъй като това може да доведе до развитие на гъбични заболявания по растението.

4. Тор

По време на процеса на засаждане, най-добре е да добавите подходяща тор с бавно освобождаване на хранителни вещества в почвата. Краставиците трябва да бъдат опрашвани на всеки две или три седмици, с помощта на листно подхранване. Когато растението започне да цъфти, то трябва да се наторява със стара, отлежала тор. Можете също така да използвате разредена течна органична тор в зоната на корените, когато поливате растенията. Внимавайте да не преторявате растението, защото това може да доведе до пищна зеленина, но малко цвят и плодове като резултат.

Полезен съвет:

Грижете се добре за краставиците. По този начин, растенията непрекъснато ще цъфтят и ще раждат плодове.

Насекомните вредители трябва да бъдат събирани ръчно и да се премахват от растенията.