НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ето как да възстановите орхидеята, дори когато корените й са изгнили

Ето как да възстановите орхидеята, дори когато корените й са изгнили

0
Ето как да възстановите орхидеята, дори когато корените й са изгнили
Ето как да възстановите орхидеята, дори когато корените й са изгнили

Стайните орхидеи се считат за трудни за грижи и поддръжка само защото цветята на много начинаещи умират от загуба на кореновата система. Възможно ли е и как да се възроди орхидеята, в която повечето от корените, които хранят цветето изгниват или изсъхват?

Орхидеите без корени могат да бъдат запазени, но зимата нещата се променят. Да, растението значително забавя растежа, консумира по-малко хранителни вещества и влага.

Необходимо е болното растение да бъде внимателно инспектирано. Преди да можете да възстановите орхидеята, трябва да прецените ситуацията и да разберете степента на щетите. Направете това с внимателно изследване на кореновата система.

Живите и здрави корени винаги са гъсти, с еластична, равномерна повърхност. Колкото по-млади са корените, толкова по-светъл е цветът им, а когато се потапят във вода или след обилно напояване, те осезаемо стават зелени.

Старите корени имат сив или кафеникав оттенък. Но докато те захранват растението, корените остават твърди, гладки и сухи на допир.

Изгнилите и мъртви корени трябва да бъдат премахнати.

Премахването на субстрата и измиването на подземната част на растението ще покаже пълната картина на поражението. Знак за гниене, бактериална или гъбична инфекция:

потъмняване на коренища
появата на мокри, хлъзгави участъци по тях
изтичане на вода при натискане върху корена
нишковиден вид на унищожените корени.

За съжаление, гниещите корени не могат да бъдат спасени, така че трябва да бъдат отстранени, подрязват се до здрава тъкан. Същото се прави и със сухите корени. Загубата на два или три корена, ако растението е правилно отглеждано, не оказва влияние върху жизнеспособността му.

Но какво ще стане, ако са изгнили всички корени или повечето от тях? Може ли да се възстанови растението или трябва да му кажем сбогом?

След като премахнете всички проблемни части, оставете растението да изсъхне.

След отстраняване на проблемните зони, останалите части трябва да бъдат обработени с активен въглен или канела на прах, които също имат изразени дезинфекционни свойства. Когато корените изсъхнат, е полезно да се потопят в разтвор на фунгицид в продължение на 10-15 минути. Това ще намали риска от от гъбички по отслабеното растение.

След обеззаразяване на останалите корени, осигурявайки защита на растението, е важно да се обработва зоната на растеж на бъдещите корени. Това ще засили имунитета на орхидеите и ще ускори вкореняването.

Не изхвърляйте орхидеята без корен. С подходяща грижа и търпение тя е много издръжлива и животворна. Опитните цветари съветват да разгледате три начина за съживяване:

в домашна оранжерия;
без оранжерия, използвайки редовно поливане и подсушаване;
с помощта на засаждане в обикновен субстрат.

Ако растението има живи корени, то се пресажда в свеж субстрат. Преди да възстановите орхидеята, трябва да оцените състоянието й и да изберете най-ефективния и най-бърз начин. Ако цветето е загубило по-малко от 60% от корените, може да се възстанови за един месец, а напълно лишено от коренова система, може да отнеме до една година специална поддръжка и грижа.

Как да възстановите орхидеята, ако корените са изгнили? В контейнера, в който цветeто трябва да се вкорени:

изсипете тънък слой керамзит
на върха се поставя слой от пречистен, внимателно натрошен торен мъх
листата се поставят във влажен субстрат, докато се появят нови корени

Субстратът леко се навлажнява и в него се поставят листата. Докато растението не образува корени с дължина 3-5 см, цветето трябва непрекъснато да е покрито:

при температура на въздуха от 22 до 28 °C;
при влажност на въздуха 70-100%;
с ярка разсеяна светлина за 12-14 часа на ден.

Температурата под 20 и над 33 °С възпрепятства растежа на корените, но поощрява възпроизводството на патогенната флора и гъбички.

Внимателната грижа ще помогне на растението да изгради нови корени.

Успехът на вкореняването зависи от спазването на температурния режим, поддържането дълго време на светлина и влажност на апартамента. Докато орхидеята се намира в оранжерия, листата трябва да се проверяват редовно, за да се предотврати появата на огнища на гниене.

Признаците за образуването на нова кореновата система стават видими след 10-14 дни. А растения с корени с дължина 3-4 см. се засаждат в нормален субстрат и се прехвърлят в обичайна среда за цветя.

Как да запазите орхидея без да използвате оранжерия?

Както и в предишния случай, растението се вкоренява при температура от 20 до 27 ° C, на място без директни слънчеви лъчи.

Захранване на орхидеи в стъклен съд

Предварително обработените листа се поставят в дълбок стъклен съд. В него в сутрешните часове се налива филтрирана вода, така че повърхността й докосва само долната част на останалата коренова система и не намокря листата. В този вид орхидеята остава до 6 часа. След това водата се източва и цветето се изсушава до следващата сутрин.

Орхидеята пуска корени във вода с мед или захар.

Има една особеност, как да съживявате орхидея без корените по-бързо и по-ефективно.

Добавете чаена лъжичка мед или захарен сироп на литър вода. Освен това, за навлажняване на субстрата или поливане на всички възстановени орхидеи е полезно да се използват:

специализирани сложни торове в много слаба концентрация;
подхранване с препарати с желязо;
ежемесечно обработка за регулиране на растежа.

Как да съживим орхидея, която не е загубила всички корени, а само част от тях? В този случай, растението е все още в състояние да се храни по конвенционален начин, така че пресадете цветето в саксия с диаметър 6-8 см. с конвенционален субстрат. Наличието на светлина в продължение на 12 часа и температура от 20-25 °C ще доведе до по-активен растеж на корените. През нощта температурата не трябва да се понижава, а влажността да е на по-високо ниво.

Орхидея с малко живи корени се засажда в малък съд. Вместо да се полива се навлажнява горния слой на субстрата или след половин час съдът с орхидеята се поставя в плитка кутия с малко количество вода. Полейте отново почвата само след като напълно изсъхне. Растежът на нови корени започва след 1-4 седмици.