НАЧАЛО ЗДРАВЕ Предпочитате да спите на дясната страна? Спрете веднага!

Предпочитате да спите на дясната страна? Спрете веднага!

0
Предпочитате да спите на дясната страна? Спрете веднага!
Предпочитате да спите на дясната страна? Спрете веднага!

Правилната поза, докато спите, е много важна!

Средно спим около осем часа всяка вечер, което означава, че всъщност прекарваме една трета от живота си в леглото. Сънят е невероятно важен за здравето ни и ако не спим достатъчно, тялото ни излиза от равновесие. Но според скорошно проучване, публикувано в списание за клинична гастроентерология, количеството сън не е единственият фактор, който засяга нашето здраве. Изследването показа, че нашата позиция по време на сън може също да има значително въздействие върху здравето.

Изследователите са установили, че е много полезно да спите на лявата страна. Причините са доста прости и правдоподобни. Ето кои са те:

1) Подобрява се лимфния дренаж

Изследването показа, че сънят на лявата страна в действителност има положителен ефект върху функционирането на лимфната система. Тази система транспортира важни хранителни вещества и почиства организма чрез премахване на отпадъците, които се филтрират от лимфните възли. Тъй като тези отпадъци се преместват от лявата страна, сънят на тази страна помага да се подобри дренажа.

2) По-добре е за сърцето

Сънят на лявата страна улеснява работата на сърцето и помага да изпомпва кръвта в тялото. Това е така, защото основната артерия (аорта) е наклонена наляво. Когато спим на дясната страна, кръвта трябва да се изпомпва по-силно. А когато спим на лявата страна, кръвообращението се подобрява.

3) Подобрява храносмилането

Когато спим на дясната страна, ние включваме потока на стомашна киселина в хранопровода. Това са т.нар. “киселини”! Но когато спим на лявата страна, стомашната киселина не може да потече в хранопровода, тъй като тя излиза от дясната страна на стомаха. Ако имате проблеми с храносмилането, определено трябва да опитате да спите на лявата страна.

4) Работата на нашата естествена анатомия

Стомахът и панкреасът се намират от лявата страна на тялото. Когато спим на дясната страна, тялото трябва да работи срещу гравитацията. Това оказва натиск върху стомаха и панкреаса, което предотвратява нормалното им функциониране.

Вижте още: Лечение на високо кръвно налягане с орехова тинктура

5) Облекчава работата на далака

Далакът също се намира от лявата страна на тялото. Този орган е отговорен за почистването на кръвта ни. Отпадъчните материали, транспортирани от лимфната система, се обработват от далака. Сънят от лявата страна позволява този важен орган да функционира ефективно.

Ако все още не сте сигурни, опитайте да спите на лявата си страна в продължение на няколко вечери и ще забележите, че ще се чувствате по-здрави. Опитайте!