Сироп от салвия – помага при различни болести

Освен етерично масло, салвията съдържа калий, калций и натрий и е известна в народната медицина като една от най-използваните билки.

Тя е лек за различни болести, както се вижда и от латинското й име, което означава „да ви спаси“.Тази чудотворна билка е диворастяща, но може да се култивира. Най-важните видове с най-лечебни свойства са: Salvia officinalis, Salvia sclarea и Salvia triloba.

За приготвянето на сироп, най-добре е да използвате връхчетата, които току-що са цъфнали, защото те съдържат най-активните и лечебни съставки.

Необходими съставки:
300 грама цветове от градински чай
50 гр. лимонена киселина (или лимонов сок)
3 литра вода
2,5 кг захар

Приготвяне:
Сварете цветовете заедно с лимонената киселина или лимоновият сок и оставете да престоят 24 часа.

Прецедете през марля, добавете захарта и сложете да заври отново, за да се стопи захарта. Съхранявайте сиропа в бутилки и ги затворете добре.

Рецепта 2
Към 5 литра вода добавете 500 гр. захар, градински чай и 1 кг нарязани лимони. Оставете за 24 часа покрито с марля.

Прецедете, добавете 3 кг захар, сложете на котлона да кипне на тих огън при постоянно разбъркване, докато се разтопи захарта. Добавете малко ванилова захар. Горещата смес изсипете в топли буркани или стъклени бутилки и съхранявайте на хладно и тъмно място. Пийте разредено с обикновена или минерална вода, добавете към чая вместо мед или захар.

Рецепта 3
Кипнете 3 литра вода с 2,5 кг захар и 50 гр. лимонена киселина. Варете за 3-5 минути. След като се охлади, добавете 300 гр. цветове от градински чай. Оставете да престои 24 часа, като разбърквате от време на време. Прецедете през марля и съхранявайте в бутилки. Получават се около 4-4,5 литра сироп за разреждане.