По-голямата част от нежния пол считат орхидеята за много капризна и взискателна по отношение на грижите към нея. Въпреки това, някои успяват да размножават любимото си екзотично цвете точно на перваза на прозореца си… Как обаче го правят?

Много е просто – тези жени ясно следват инструкциите за грижа на орхидеята си! Днес ние ще споделим с вас тънкостите за нейното отглеждане!

Кога да пресаждате растението?

След придобиването на цветето не е необходимо да бъде пресаждано в нова почва. Здравите растения се нуждаят от пресаждане само след 2-3 години, когато се разпадне стария субстрат. Но е друго нещо, ако става въпрос за болно растение. В този случай трябва да се действа в зависимост от обстоятелствата, след като проучите предварително орхидеята и кореновото гниене.

Коя почва е подходяща за Орхидеята Фаленопсис?

Тя е много ефирно растение (расте по стволовете на дърветата). В природата тя не се нуждае от почва, тъй като получава всички хранителни вещества, предимно от дъждовната вода. У дома същото растение се нуждае от почва, за да има стабилност в саксията във вертикално положение.

Как да изберете саксия за орхидеите?

Вашето растение ще се чувства прекрасно, ако изберете правилната саксия. Така че не забравяйте: саксията за орхидеи трябва да бъде прозрачна, да има дренажни отвори и да отговаря на размера на растението.

Как да пресадите орхидеята?

Подгответе малка купа с топла вода, прозрачна саксия, ножици, нов субстрат (почва), парче дунапрен и подхранващ разтвор. Предварително преварете водата. След това поставете орхидеята директно в леген с вода. Внимателно издърпайте растението от саксията и потопите отново във водата. Освободете корените от субстрата.

Дезинфекцирайте ножиците и махнете изгнилите или изсушени корени. Изплакнете всеки корен и го подхранете с разтвор. На дъното на саксията сложете малко от субстрата, след това поставете орхидеята и се опитайте да сложите парче дунапрен директно в основата на растението. Напълнете саксията до горе с почва. След пресаждането в никакъв случай не поливайте растението, отложете тази процедура за след 7-10 дни.

Вижте още: Отглеждане на разсад в бутилка – лесно, удобно и бързо!

Как може да накарате орхидеята да цъфти?

Някои ентусиасти организират шокова терапия за своята орхидея: крият растението на тъмно място в продължение на няколко дни, а след това я връщат обратно на перваза на прозореца. Този трик работи само със здрави орхидеи, ако цветето е слабо, не си правете подобни експерименти.

Използвайте цитокининова паста за стимулиране освобождаването на цъфтеж. Просто нанесете малко количество от нея на спящите пъпки и след 2 седмици ще забележите резултата! Този уникален продукт, също така ви позволява лесно да извършите възпроизвеждане, без да вредите на растението-майка.

Това средство е истински дар за всички любители на орхидеята! Изключително буен цъфтеж!