НАЧАЛО ЗДРАВЕ Често ли ходите до тоалетната през нощта? Прочетете това!

Често ли ходите до тоалетната през нощта? Прочетете това!

0
Често ли ходите до тоалетната през нощта? Прочетете това!
Често ли ходите до тоалетната през нощта? Прочетете това!

Първият въпрос, който ви пита лекаря, ако се оплаквате от редовните посещения в тоалетната в средата на нощта, е: “Вие се събудихте с желание да отидете до тоалетната или първо се събудихте, а след това почувствахте, че искате да използвате тоалетната?”

Според д-р Ренди Уекслър, отговорът е от голямо значение. Според него, когато спите, увеличаването на притока на кръв към бъбреците може да ускори производството на урина. Така че, ако изведнъж се събудите, защото вашият партньор хърка, страдате от безсъние, или поради някаква друга причина, която няма нищо общо с пикочния мехур, у вас все пак може да възникне желание да посетите тоалетната.

Но ако се събудите в средата на нощта с желанието да посетите тоалетната, това не трябва да бъде игнорирано. Между другото, цветът на урината също може да каже много за вашето здраве.

В тази статия, ще ви разкажем за основните причини, поради които според експерти, вие посещавате често тоалетната през нощта, както и какво да правите в такива случаи.

1) Вие пиете твърде много вода преди лягане

Да, това е съвсем очевидна причина. Но Уекслър казва, че някои хора не осъзнават колко вода пият няколко часа преди лягане и как това може да повлияе на съня им. “Аз съветвам моите пациенти да не пият вода два часа преди лягане, – казва той. Също така, посетете тоалетната, преди да си легнете. Ако следвате тези съвети и все пак продължавате да се събуждате с желанието за тоалетна, е необходимо да се консултирате с лекар.

2) Пиете алкохол или кафе малко преди лягане

И алкохола, и кафето могат да увеличат производството на урина, казва Уекслър. Ако сте от типа хора, които обичат да се наслаждават преди лягане на чаша кафе или чаша алкохол, това може да доведе до нарушения в съня. Уекслър препоръчва да спрете да използвате продукти с кофеин, включително и чай, след 18:00 часа. Той също така препоръчва да не пиете алкохол най-малко три часа преди лягане. Ако тези съвети не помагат, е необходимо да се консултирате с лекар.

3) Вие имате ниско ниво на хормони

 

“С остаряването на организма има естествена загуба на антидиуретичен хормон” – обяснява д-р Тобиас Кьолер, председател на катедрата по урология към болницата в Илинойс. Този хормон помага на бъбреците да контролират нивото на течността в организма. Колкото е по-малко, толкова по-често ще отивате до тоалетната. Според Кьолер, загубата на естествени хормони обикновено се случва след 40 години, но често нейните симптоми се появяват много по-късно – на възраст от 60-70 години.

4) Имате инфекция на пикочните пътища

Ако сте жена и съветите по-горе не ви помагат, според Уекслър, най-вероятната причина за нощните екскурзии до тоалетната е инфекция на пикочните пътища. “Инфекцията по време на уриниране може да се усети като парене и дискомфорт”, – казва той. В допълнение, тези чувства ще ви съпътстват през целия ден.

На много по-малко инфекции на пикочните пътища са подложени мъжете, но те също могат да имат чувството, че постоянно им се ходи до тоалетната, включително и през нощта. Паренето по време на уриниране в никакъв случай не трябва да се пренебрегва.

5) Вие имате подути крака

Ако имате подути стъпала или крака – това сигнализира за задържане на течности в организма, което може да доведе до чести посещения на тоалетната през нощта. “Течността, която се задържа в краката, трябва да отиде някъде и тя увеличава производството на урина,” – обяснява Кьолер. В този случай направете следното: няколко часа преди лягане вдигнете краката си – това ще помогне на течността в долната част на тялото да се изкачи нагоре, което ще ви позволи да се отървете от нея, преди да си легнете.

6) Вие имате диабет или сте в преддиабетно състояние

Ако страдате от диабет или сте в преддиабетно състояние, тялото ви може да увеличи производството на урина, за да очисти кръвта от излишната захар. Както в случая с инфекциите на пикочните пътища (ИПП), може да се наблюдава често уриниране през деня. Ако през цялото време сте жадни – дори когато пиете много вода – това може да е знак за промяна в нивото на кръвната захар.

7) Имате полово предавани болести

Някои заболявания и инфекции, предавани по полов път, могат да предизвикат често уриниране – като гонорея и хламидия. Усещането за парене по време на уриниране също може да говори за полово предавани болести, но за хора на средна възраст и възрастните хора, по-честата причина са инфекции на пикочните пътища.

8) Матката или яйчниците са увеличени

Разнообразието от различни заболявания, включително маточни полипи, кисти на яйчниците или дори рак могат да доведат до увеличаване на тези органи. Това гарантира, че те ще окажат натиск върху пикочния мехур и това ще ви кара постоянно да уринирате. Затова е по-добре да се консултирате с лекар и да премахнете тези заболявания.

9) Имате пролапс на пикочния мехур

Мускулите, сухожилията и съединителна тъкан, които формират женския таз, също подкрепят пикочния мехур и други органи. С възрастта, а по-често след раждането, долната част на таза може да отслабне, поради което пикочният мехур може да се хлъзне и да заеме позиция, която да оказва натиск върху него. “Когато имате пролапс на пикочния мехур, могат да ви помогнат упражненията на Кегел, но първо трябва да бъдат диагностицирани,” – казва Уекслър.

Вижте още: Средство против кашлица, направено от собствените ви ръце

10) Имате проблеми с простатата

Мъжката простата не спира да расте до смърта. С остаряването, един човек може да има проблеми с простатната жлеза. Разширенията на простатата може да се отразят на уретрата, което затруднява пълното изпразване на пикочния мехур. Това може да накара един човек да изпитва постоянно желание да отиде до тоалетната. За щастие, повечето от проблемите, свързани с уринирането, нямат връзка с рака на простатата. Ако простатата се увеличава, има много лекарства и хирургически процедури, които могат да помогнат за решаването на този проблем.

Ако следвате тези предложения, но продължавате да се събуждате през нощта, от желанието да отидете до тоалетна, най-добре се консултирайте с вашия лекар, за да изключите споменатите заболявания.