НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Отглеждане на разсад без почва в пластмасова бутилка

Отглеждане на разсад без почва в пластмасова бутилка

0
Отглеждане на разсад без почва в пластмасова бутилка
Отглеждане на разсад без почва в пластмасова бутилка

Отдавна бях чувала за метода за отглеждане на разсад без почва в тоалетна хартия. Много е необичайно, разбира се, но всички мои познати, които са опитали този метод, са останали доволни. Няма замърсявания, няма притеснения по отношение на поливането, покълването на семената не е по-лошо от обичайния метод за отглеждане на посадъчен материал.

Как да отглеждаме разсад без почва в тоалетна хартия?

Вземете пластмасовата бутилка. Задължително трябва да бъде прозрачна (не синя, не зелена), отрежете я наполовина (по дължина). Поставете 6-8 слоя тоалетна хартия. След това я намокрете добре, но не прекалявайте (излишната вода в хартията няма къде да отиде). Отгоре поръсете със семената, сякаш засаждате. Притиснете леко семената, за да се захванат здраво. Върху бутилката поставете обикновена найлонова торба и я завържете в края. Трябва да получите своеобразен парник. И това е всичко!

В тази форма семената ще могат да останат две – три седмици (толкова, колкото има нужда). Ще пораснат само до две листа, но коренът ще се развива интензивно. Поливане не е необходимо, кондензът ще връща водата постоянно на старото ѝ място. Когато е необходимо, засадете в почва.

Вижте още: Осигурете на мушкатото си буен цъфтеж, като знаете тези правила

По този начин е много лесно да отглеждате малки семена на петуния, ягоди, които трудно могат да растат. Аз успях да засадя всичко. Засадих дори зеле!

Засаденият по този начин разсад надхвърля този, който обикновено се засажда, тъй като вече има големи корени и остава да се доразвият само листата. А при обикновения разсад първо се пускат корените, а след това всичко останало.