НАЧАЛО ЗДРАВЕ Тинктура от прополис: Убива всички вируси, гъбички и бактерии

Тинктура от прополис: Убива всички вируси, гъбички и бактерии

0
Тинктура от прополис: Убива всички вируси, гъбички и бактерии
Тинктура от прополис: Убива всички вируси, гъбички и бактерии

При смесването на храносмилателните ензими на пчелите и смолистите вещества на растенията се образува клей с уникална формула – прополис. Пчелите се нуждаят от прополиса за защита и обеззаразяване на медената пита и кошера, а хората – за лечение.

Въпреки факта, че прополисът е познат още от Древността, съвременната медицина продължава да открива все повече и повече от неговите свойства. Този продукт може да бъде използват по най-различни начини: под формата на течност чрез добавянето му в мляко (отлично лекува кашлица) или под формата на спиртна тинктура външно и вътрешно.

Терапевтични свойства на тинктурата от прополис

При вътрешен прием тинктурата от прополис повишава имунитета, намалява възпалението, действа като антиоксидант. Спектърът на действие, когато се прилага външно дори е по-широк: дезинфекцира и лекува рани и регенерира кожата, убива гъбичките.

Лекарите предписват препарата при различни състояния и заболявания: за лечение на ангина, фарингит, синузит, отит на средното ухо, при трахеит, бронхит, пневмония, за премахване на вирусна инфекция (грип, херпес), при всички дентални патологии, в гинекологията при ерозия на шийката на матката, а дори и за лечение на стомашни заболявания.

Най-често използваната е 10%-вата тинктура от прополис. Можете да си купите лекарството от аптеките (евтино е и 25 мл флакон ще ви стигне за достатъчно дълго време), но можете да си го приготвите и сами.

Как да приемате тинктурата от прополис?

При фарингит и тонзилит си направете гаргара с препарата, разреден във физиологичен разтвор в съотношение 1:10.

Със същата концентрация разтвор изплакнете устата си при стоматологични заболявания.

При синузит: капнете и промийте носа с разредена прополисна тинктура в пропорциите, посочени по-горе.

При отит поставете памучен тампон, напоен в препарата в ухото. Ако процедурата се извършва на дете тинктурата трябва да се разреди с топла преварена вода в съотношение 1:1. Възрастните да капнат във всяко ухо по 2 капки тинктура с 5% концентрация до пълно възстановяване.

Вдишването на тинктурата (1 капка на 5 мл физиологичен разтвор), се използва при респираторни заболявания. Приготвената течност трябва да се излее в инхалатора.

Като общо укрепващо средство: 15-20 капки тинктура разтворете в една супена лъжица мляко или вода и изпийте 30 минути преди хранене.

За лечение на стомашни заболявания 15-20 капки тинктура трябва да се разредят в 100 мл топла вода 30 минути преди хранене.

При кожни лезии, рани, херпес, гъбични инфекции, пърхот поставете неразреден препарат с помощта на превръзка или намажете директно проблемната област.

Въпреки положителното влияние на прополиса върху човешкото тяло за точна диагноза и лечение все пак трябва да се консултирате с вашия лекар!

Вижте още: Какво е нормалното кръвно налягане за всяка възраст?

Прополисът е противопоказен при хора с алергии към продуктите на пчеларството. За децата, бременните жени и шофьорите употребили спиртната тинктура, тя също е противопоказна (в този случай прилагате само външно). Поради високия риск от алергични реакции малките деца до 3 години не трябва да приемат никакви лекарства на основата на прополис.