НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Йод и мляко – ефикасна смес срещу фитофтора

Йод и мляко – ефикасна смес срещу фитофтора

1
Йод и мляко - ефикасна смес срещу фитофтора
Йод и мляко - ефикасна смес срещу фитофтора

Йод и мляко – ефикасна смес за предпазване на растенията от болести и за подхранване

В средата на лятото, когато горещото време внезапно отстъпи място на прохладата и влагата, особено след дъждовете, се активират всички гъбични заболявания, сред които фитофтората е най-опасна. Тази инфекция може напълно да унищожи реколтата от домати, значително да навреди на картофите и другите култури. Затова, трябва да имате под ръка съответните препарати. Ефектът им понякога не е такъв, какъвто очакваме. Освен това, натрупвайки се в почвата, химикалите навлизат в плодовете, където излишъкът им е напълно нежелан. Затова е необходимо да намерим безвредна алтернатива.

Дезинфекционните свойства на йодната тинктура отдавна са известни, тя се използва за лечение на растения с цел профилактика и борба със заболяванията. За целта са необходими 20 капки йод и литър мляко на 10 литра вода. Растенията се напръскват с разтвора.

Прилагайки тази смес, не само предпазвате реколтата от гъбични заболявания, но и ускорявате нейното узряване. Само концентрацията на йод трябва да бъде леко намалена (на 10 литра вода 5-6 капки йод).

Вижте още: Разсад рози за вашата градина, готов за няколко дни

За да се увеличи ефективността на лечението с йод, трябва да се редува с тинктура от чесън. Пригответе чесновия „препарат“ по следния начин: 100 г обелени скилидки чесън се стриват и се настояват за 24 часа в 10 литра вода и се добавя един грам калиев перманганат.