НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Отглеждане на банан в домашни условия по правилния начин

Отглеждане на банан в домашни условия по правилния начин

0
Отглеждане на банан в домашни условия по правилния начин

Вместо банан често можете да срещнете термина „бананово дърво“. Второто не е съвсем вярно, тъй като растението няма стъбло или по-точно същинското му стъбло се развива под земята и има грудкова форма. Видимата част, която считаме за стъбло всъщност са листата му – продълговати и спираловидно подредени. Те растат насложени едно в друго и образуват псевдостъблото, което всъщност са основата на дръжките на листата му. И накрая, банана е едно от най-високите тревисти растения в природата и е наричано още „Висока трева“. В домашни условия може да достигне височина от 1 до 3 метра.

Винаги съм искала да отглеждам бананово дърво в къщи! Не ми се получаваше, докато не открих тези препоръки.

В тази статия ще споделя с вас съвети за това как да се отгледа силно и плодоносещо дърво.

Ще узнаете, че бананът е тропическо растение и затова предпочита съответния влажен и топъл климат. В домашни условия е напълно възможно да се създадат условия, подходящи за банановото растение. Не забравяйте, че бананът е тревисто растение и следователно трябва да сте по-внимателни в грижите.

В действителност, на закрито бананът може да се отглежда по два начина. В домашни условия той може да се засади от семена или можете да закупите готов подраснал екземпляр. Трябва да се има предвид, че това ще бъдат различни растения.

Отглеждане на банан в домашни условия по правилния начин

При закупуване на семена от банан, вие ще засадите некултивиран, див подвид, който е по-стабилен и надежден, но този банан ще даде негодни за консумация плодове, пълни със семена. В магазините за градината често продават селекционирани сортове банани, които се размножават вегетативно и след цъфтежа могат да ви зарадват с истински домашни ядливи банани.

Съществуват специално култивирани сортове банани-джуджета, предназначени за отглеждане у дома, които са по-малко взискателни към условията и устойчиви на болести, като например Киевското Супер-джудже. Тези видове не са много високи, достигат на височина до 1,5 метра и са подходящи за отглеждане в условията на апартамент.

Култивиране на банан от семена

Закупувайки семена от бананови растения и внимателно разглеждайки ги, ще забележите, че те имат сравнително здрава черупка, която трябва да се разчупи. За начало, трябва малко да се нарани тази твърда черупка, като използвате например пила за нокти или игла. Не е необходимо да пробивате семето, ще бъде достатъчно да направите няколко драскотини, за да може бъдещият зародиш да пробие лесно черупката.

За засаждане на семената вземете малки саксии с диаметър от около 10 см за всяко отделно семе или можете да използвате дълги цветни сандъчета за няколко семена, като оставите разстояние от около 15 см между тях. За субстрат за поникване е подходяща смес от речен пясък и торф в съотношение 4:1, не е необходимо никакво торене, а само да се направи добър дренаж. Разпределете семената на повърхността на навлажнения субстрат и ги натиснете малко, но без да ги заспивате отгоре, оставяйки достъп до светлина.

Саксиите със семената покрийте с фолио и ги поставете на светло място, но не на пряка слънчева светлина. На всеки няколко дни откривайте саксиите, за да се проветрят и ако субстрата е поизсъхнал, напръскайте със спрей. Не допускайте преовлажняване на почвата и гниене. При поява на плесен, засегнатата част от субстрата трябва да се отстрани и цялата повърхност да се обработи с разтвор на калиев перманганат.

Отглеждане на банан в домашни условия по правилния начин

При отглеждане на банан в домашни условия от семена, за появата на кълнове трябва да се изчака доста дълго – около 2-3 месеца. Въпреки това, след като поникне, растението започва да се развива доста бързо и около една седмица по-късно, младият банан трябва да бъде пресаден в земята.

Ако сте си поставили за задача, да отгледате ядливи банани или просто искате да избегнете възможните неуспехи по време на засаждане на семената, можете да закупите вече поизраснал банан от стайно плодовите подвидове. При определени условия на отглеждане, както и с необходимата грижа, можете да се сдобиете с цъфтящи и плодоносни банани в домашни условия.

Условия за отглеждане и грижа за банана при стайни условия

След закупуване на бананово дърво, подръжте го няколко дни у дома си, на мястото, където то ще расте в бъдеще. След това закупеното растение трябва да се пресади. В саксия с обем 5-7 литра направете дренаж, използвайки керамзит, върху който насипете тънък слой пясък. Почвата, която е подходяща за банана е обикновена пръст от широколистна гора, с добавка на хумус 1:10, а можете и да си купите готова цветна смес от градинарския магазин.

Вижте ощеКак да вкореним роза от букет? Използвайте естествени стимуланти!

Бананът изисква по-често пръскане на листата с вода и обилно поливане. При това не трябва да се позволява загниване на почвата. Следете за това, водата да се оттича свободно през дренажните отвори. За подобряване на растежа, особено по време на цъфтежа, бананът може да се наторява с органична тор веднъж седмично. Подходяща температура за банана е 25-30° С. Необходимо му е да бъде добре осветен, но без директна слънчева светлина. През лятото бананът може да се изнесе на балкона – на светло, но сенчесто място.

Както и всяко друго растение, бананът не може да толерира вредители. В комфортна обстановка и внимателни грижи, той расте много бързо. При образуването на 15-18 листа, в домашни условия, бананът обикновено започва да цъфти и да дава плодове.

Като следвате простите препоръки в грижите за банановото дърво и с необходимото внимание, лесно можете да си отгледате банани у дома.

Отглеждане на банан в домашни условия по правилния начин

Придържайте се към тези прости правила и отгледайте свое собствено бананово дърво! Това непретенциозно по отношение на грижите растение, изглежда фантастично в апартамента!

loading...