НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да вкореним хризантемата от букет? Бърз и много лесен начин!

Как да вкореним хризантемата от букет? Бърз и много лесен начин!

0
Как да вкореним хризантемата от букет? Бърз и много лесен начин!
Как да вкореним хризантемата от букет? Бърз и много лесен начин!

Хризантемата е невероятно красиво цвете и може да му се радвате всяка година, без да бъдете професионален градинар!

Има много видове хризантеми, а тяхното разнообразие от цветове е безкрайно. Това е едно красиво декоративно растение, размножава се лесно и не изисква специални условия за отглеждане в градина или на перваза на прозореца. С подходящи грижи яркото хармонично съцветие и наситените зелени листа ще бъдат приятни за окото за дълго време.

1) Подгответе стъблото. За да направите това, извадете стъблото и листата. Оставете стъблото във вода, докато хризантемата пусне корени.

2) Изберете място в градината си и подгответе съда за засаждане на хризантемите в домашни условия. Тези цветя обичат топлина и светлина, но трябва да бъдат защитени от пряка слънчева светлина. Използвайте голяма саксия с диаметър 25-30 см, с дупки, за да се отцежда излишната вода. На открита площ изберете безветрено място с добър дренаж, за да се избегне кореновото гниене.

3) Подготовка на почвата. Основата за засаждане трябва да бъде неутрална или слабо кисела. За добър растеж и навременни цъфтящи хризантеми трябва да се засили подхранването, затова обогатете почвата с минерални торове: изгнила тор, компост, торф. Можете да използвате готови цялостни решения или прахове за разтваряне. Осигурете добър дренаж в саксиите, а на открита площ, създайте система от изкопи и канали за отводняване. Внимателно изсипете почвата преди засаждане на резниците.

4) Следете разстоянието между растенията да бъде 30-50 см, посадете хризантемите на открито място или в саксия. След това е необходимо да покриете избрания от вас участък с разсад. Използвайте вестник или специално фолио за създаване на парников ефект, за да може при студено време или при дневна директна светлина хризантемата да бъде в същите комфортни условия. След това обогатявайте почвата с минерален разтвор и чиста топла вода. Торете 1-2 пъти на месец.

Вижте още: Как белите дрехи да останат такива и след пране? Супер съвети!

5) Обърнете внимание на хризантемата при нейния растеж. Редовно напоявайте почвата и пръскайте листата. За да запазите красивия й и цветен декоративен вид, отстранявайте излишните листа и избледнелите цветове. Бъдете внимателни: хризантемата лесно бива нападната от листни въшки и червен акар, а при излишна влага в период на покой има опасност от загниване корените на растението.