НАЧАЛО ЗДРАВЕ Как да разпознаем първите признаци на инсулт?

Как да разпознаем първите признаци на инсулт?

0
Как да разпознаем първите признаци на инсулт?
Как да разпознаем първите признаци на инсулт?

Защо жените са по-податливи на инсулт?
Знаете ли, че инсултът е третата водеща причина за смърт при жените? Струва си да се отбележи, че около 80% от инсултите могат да бъдат предотвратени с помощта на медикаменти, упражнения, диети и медицински грижи. Откриването на причините поради които жените по-често страдат от инсулт, определянето на първите признаци и какво да се направи, за да се предотврати, е от първостепенно значение.

От какво е причинен инсултът?
Инсулт настъпва, когато кръвта блокира кръвообращението в мозъка или когато кръвообращението в мозъка е нарушено. Когато това се случи, мозъчните клетки са лишени от кислород и умират. В допълнение, паметта, контрола на мускулите и други способности, контролирани от тази област на мозъка, са изгубени.

Повечето хора успяват да се възстановят от инсулт, но около две трети от пострадалите имат определено ниво на инвалидност. С други думи, ако ударът не ги убие, може да ги остави парализирани, да не могат да ходят, да говорят или да живеят самостоятелно.

Защо жените са по-податливи на инсулт?
Фактори като хипертония, висок холестерол, липса на физически упражнения, затлъстяване и тютюнопушене повишават риска от инсулт и при двата пола. Но има определени проблеми, характерни за жените, които ги поставят на по-висок риск.

Жените живеят по-дълго

Жените живеят по-дълго от мъжете, а вероятността от инсулт се увеличава с възрастта. По-често срещаните смърт и инвалидност може да се дължи на факта, че жените са по-склонни да живеят сами в по-късни етапи от живота, което на свой ред забавя достъпа до жизненоважни здравни услуги.

Жените имат различни хормони

Прогестин и естроген в хормонозаместителната терапия и контрацептивите са свързани с повишаване на вероятността от инсулт. Въпреки че повечето жени могат безопасно да използват хормонална заместителна терапия, пушещите и затлъстелите жени са изложени на по-висок риск от развитие на инсулт.

Жените страдат повече от автоимунни заболявания

Жените имат три пъти по-голяма вероятност да заболеят от автоимунни заболявания, отколкото мъжете. Лупусът и подобни възпалителни автоимунни заболявания са свързани с образуването на кръвен съсирек или с разрушаването на кръвоносните съдове.

Жените страдат повече от мигрена

Според статистики, мигрената увеличава риска от инсулт при жените с два и половина пъти.

Симптомите на инсулт включват внезапна скованост на лицето, ръцете или краката, внезапни проблеми в едно или и двете очи, проблеми с ходенето и внезапно главоболие, което изглежда като най-лошото главоболие в живота ви.

Вижте още: Почистете черния дроб с помощта на тази напитка!

Също така е известно, че жените могат да получат симптоми, които са различни от типичните за мъжете. Те включват:

  • гадене или повръщане;
  • болка;
  • обща слабост;
  • пристъпи;
  • объркване или дезориентация;
  • внезапна промяна в поведението;
  • загуба на съзнание или припадък;
  • хълцане;
loading...