НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Бъдете комуникативни и очарователни спазвайки следните тайни

Бъдете комуникативни и очарователни спазвайки следните тайни

0
Бъдете комуникативни и очарователни спазвайки следните тайни
Бъдете комуникативни и очарователни спазвайки следните тайни

Комуникативни и възхитителни са всички успешни хора. Ние също бихме искали да сме такива и да се харесваме максимално на околните.

Дори и да твърдим обратното, в дълбините на душата ни винаги ще си остане постоянното желание да впечатлим, да уловим върху себе си погледите на възхищение и да плуваме сред вниманието на приятели и познати.

Любов към себе си, доверие и искреност – това са трите качества, благодарение на които ние се харесваме на хората. За да ги укрепим и да започнем да привличаме в живота си добри хора, без да си поставяме маска на ласкателство или флирт, можем да предприемем определени действия. За тях именно ние искаме да разкажем в тази статия.

1. Определете кой сте и какво представлявате. За предпочитане е в писмен вид, тъй като мислите на хартия обикновено са по-структурирани, отколкото в главата. С цел да се предприемат конкретни действия, трябва ясно да представите всичките свои плюсове и минуси. Опишете своята жизнена философия, отношението си към различни неща и сфери на живота, като например семейство, приятелство, политика, религия, здраве. Разкажете ни за това, което цените най-много в този живот, това, за което мечтаете и това, което вече сте постигнали. Можете да напишете своя манифест, като така едновременно ще определите себе си и ще разкажете на другите хора за себе си.

2. Никога не се променяйте заради другите и не се опитвайте специално да се отделите от тълпата. Не забравяйте, че на нас ни е нужна искреност и естественост! Действайте така, както мислите че е нужно, а не както се харесва на другите.

3. Не жертвайте това, което наистина има значение за вас. Ако загубите мотивацията и радостта от живота, тогава цялата работа над себе си ще е била напразно.

4. Доверявайте се на инстинктите си и си позволявайте да експериментирате. По пътя на опита, научете кои неща ви правят щастливи и ги търсете, дори ако ви се наложи да направите някои грешки.

5. Възприемайте другите такива, каквито са. Спрете да съдите и критикувате хората. Обръщайте внимание на техните положителни страни, а не на неуспехите им. Бъдете комуникативни и се научете да общувате с трудни хора спокойно, не чрез сила.

6. Изслушвайте хората. Просто слушайте и се опитайте да ги разберете, без да прекъсвате и да се отдалечавате от темата. Дайте да се разбере, че събеседникът наистина ви е интересен. Така ще успеете да бъдете комуникативни и привлекателни.

7. Не се бавете с решението на проблемите. Ако в живота ви се е появило нещо негативно – действайте бързо, решавайте го по един или друг начин и го изхвърляйте от главата си. Нищо не трябва да ви извежда от състоянието на вътрешен мир и равновесие.

8. Ако сте се заели с решаването на проблема – решете го до край. Дори ако е нужно да направите някоя жертва, не отлагайте решението си, бъдете твърди и уверени на 100%.

9. Водете здравословен начин на живот. Правете физически упражнения, яжте здравословна храна, която ще бъде полезна за тялото ви. Не бъдете роб на хранителните си навици и вие действително ще уважавате себе си за това.

10. Бъдете активни. Не бездействайте в очакване на нещо да се случи, а действайте, вдъхновявайте и другите около вас, измисляйте, създавайте.

11. Помагайте на околните. Не просто изслушвайки техните проблеми, а се старайте с нещо да им помогнете – със съвети или действия. Не бъде егоисти и правете нещо и за другите хора, дори ако то ще изисква от вас някакво умствено или физическо усилие. Но това не трябва да е в противоречие с предходните точки 2 и 3!

12. Ценете и подкрепяйте най-добрите качества на хората. Възприемайте ги не само такива, каквито те са, но и такива каквито те биха могли да бъдат в по-добра ситуация. Когато човек вижда, че другите (например в случая вие) ценят в него това, което той смята за дреболия, той става по-щастлив.

14. Говорете позитивно и конкретно. Насърчавайте, мотивирайте и вдъхновявайте, вместо да критикувате или да “ровите”. Така комуникативни, ще се окажете по-привлекателни за околните.

15. Не клюкарствайте. Не говорете за другите с критичен тон и не разкривайте тайните, които са ви доверили.

16. Усмихвайте се и се смейте. Усмивката – това е ключът към сърцата на другите хора, така че се постарайте да бъдете по-малко сериозни, често се шегувайте, разказвайте анекдоти и весели истории и като цяло, забавлявайте околните. По този начин ще сте по-комуникативни.

17. Помолете, но не се жалвайте. Ако имате нужда от нещо, просто помолете за това, но никога не се опитвайте да оказвате натиск чрез жалване. “Привлекателен” и “жалък” – са думи антоними.

18. Не правете така, че вашият събеседник да се почувства виновен. Дори ако знаете, че той е направил лош избор, не се опитвайте да му внушите, че сега той ще има проблеми и ще стане лошо за него.

19. Не търпете, ако нещо предизвиква обществено негодувание. Не забравяйте за т.10 – не трябва да чакате всички да се вразумят, не трябва да се криете и да се опитвате да запазите мълчание, когато несправедливостта се случва пред очите ви. Действайте и бъдете по-комуникативни.

20. В диалога не подхождайте лично. Ако са ви свършили разумните аргументи, по-добре е да се усмихнете и да си тръгнете, но не всъпвайте в словесна престрелка. Възможно е събеседникът ви да ви сметне за страхливец, но за разлика от него, в очите на обкръжаващите ще изглеждате спокоен и разумен човек.

21. Предлагайте своята помощ само тогава, когато ви молят за това. Не се ангажирайте и не се опитвайте да решите проблемите на другите, само защото се считате за по-голям специалист в някоя област, отколкото са те. Бъдете адекватни, в противен случай вместо да помогнете може да навредите.

22. Не съдете за хората по някои външни признаци. Богатство, слава, външен вид може да не означават нищо, когато става дума за някои сериозни жизнени ситуации. Истинска стойност имат тези, които са с добро сърце и чиста, искрена душа. За съжаление, това се проявява не веднага, така че се научете да разпознавате хората.

23. Не казвайте “да”, когато искате да кажете “не”. По-добре да откажете, отколкото да приемете и след това да се измъквате с оправдания и уговорки. Казвайте “да” само когато наистина сте уверени в избора си.

24. Ако обещаете нещо, опитайте се да направите повече от обещаното. Разбира се, че не е необходимо да отивате твърде далеч и да прекалявате, но се опитайте малко да преизпълните своите обещания и хората ще ви ценят още повече.

25. В отношенията не се опитвайте да бъде главни или зависими. Да налагате възгледите си, да се опитвате да контролирате другите – това е толкова досадно. Отношенията с любимия човек, със семейството, с приятелите или просто с познатите, трябва да даряват радост и да повдигат настроението.

26. Бъдете великодушни. Не се опитвайте да се издигнете, омаловажавайки или игнорирайки заслугите на другите, награждавайте с думи или дела тези, които го заслужават.

27. За да бъдете уверени се научете да се смеете над себе си и да признавате грешките и недостатъците си. Вие знаете, че хора ви обичат не заради тях.

28. Винаги бъдете отворени за нови знания. Не парадирайте със своята интелигентност и ерудиция, опитвайки се да привлечете вниманието. Признайте, че не сте перфектни и че всеки човек може да научи нещо ново.

Вижте още: Никога не ходете на гости с празни ръце! Причината ще ви изненада!

29. В общуването с хората не бъдете егоист. Вместо това да говорите единствено за себе си и колко готин сте вие, вслушайте се в другите. Не учете хората да живеят по вашия начин, вашето мнение – не е единствено правилното. Не забравяйте – по-малко “аз”, по-често “ти” (“вие”).

30. Подарявайте нужните подаръци. Не се опитвайте да подарявате на човека нещо, което ще бъде полезно според вашето мнение, а по-добре е да го попитате от какво наистина се нуждае. И, разбира се, не подарявайте някаква “залъгалка”, която хората ще приемат с усмивка, а след заминаването ви ще я хвърлят някъде и ще забравят за нея.

31. Живейте в движение и се стремете към по-добро. Ако в нещо сте постигнали резултати, не се отпускайте и не почивайте, а продължете по-нататък. Поговорката “По-добре птичка в ръката отколкото жерави в небето” не е вярна!

32. Избягвайте рисковете и стресовите ситуации. Премахнете от живота си всичко, което ви досажда и ви обърква. С цел да бъдете в състояние да съберете мислите си и да се настроите на желаната вълна, намерете място, където няма да бъдете обезпокоявани.

33. Живейте в настоящето. Няма нищо по-ценно на света от настоящия момент. Миналото не се връща, бъдещето е несигурно, а вие имате само това, което е в момента.

34. Не се опитвайте да се справяте с хора или ситуации, които не можете да контролирате. По-добре е да насочите усилията си в някаква друга посока.

35. Развивайте се. Търсете всяка възможност за самостоятелно развитие. Четете, разговаряйте, посещавайте курсове, учете се от другите.

Приемаме за даденост факта, че не можете да угодите на всички без изключение, колкото и да сте комуникативни. Хората са много и всички си имат свои собствени проблеми, така че ценете тези, които ви харесват, а на другите просто не обръщайте внимание.

За да бъде очарователни и да се харесвате на хората, не се нуждаете от скъпи дрехи, красиви и модерни прически и бъбрив език. Просто бъдете възхитителни и комуникативни. Но не забравяйте – на първо място, трябва да обичате себе си.