НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Колонни ябълкови дървета: да се подрязват или не?

Колонни ябълкови дървета: да се подрязват или не?

0
Колонни ябълкови дървета: да се подрязват или не?
Колонни ябълкови дървета: да се подрязват или не?

Този въпрос възниква към много от собствениците на чудесната селекция от колонни дървета. И в действителност: както е известно, резитба е необходима. Но от друга страна, не трябва да се режат всички клонове. В действителност за отглеждането на колонни ябълкови дървета има доста точни инструкции, разработени от учените.

Колонните ябълкови дървета трябва да бъдат, и подрязвани, и да се оформят. Но за разлика от подрязването на обикновените сортове тук има няколко нюанса.

Първото нещо, което трябва да запомните е, че върхът не се отстранява в никакъв случай! Всички операции могат да се извършват само по страничните разклонения.

Образуване на колона

Като цяло, много градинари, отглеждащи колонни ябълкови дървета, не се притесняват – те растат толкова компактно. Но въпреки това е необходима грижа. Трябва да се укрепят младите филизи, да се заменят старите с новите и за да дадат плод, е нужна повече слънчева светлина. В допълнение, някои колони се увеличават с течение на времето по-скоро на дължина и клончетата им наподобяват небрежни четки за миене на съдове.

Формирането на тези ябълкови дървета трае 3 години.

Първа година. В началото на април трябва да се отрежат всички странични разклонения с пъпки (фиг. 1). През лятото се оставя да расте една силна серия.

Втора година. Една от двете издънки, които са заели позиция, близо до хоризонталното. Тези, които оставите, ще дадат първите ябълки през лятото. Втори подобен начин е да махнете всяко второ клонче с пъпки (фиг. 2), всяко от които ще даде нова силна серия.

Направете резитба отново в началото на пролетта преди влажния период.

Трета година. Клончетата, на които миналата година имахте реколтата, съберете заедно. При останалите издънки направите същото като през втората година (фиг. 3).

Такава резитба се повтаря до 5 години. Тогава плодовете се събират на връзка в близост до ствола. В резултат на това долната част на ябълковите дървета постепенно ще остане гола, а реколтата ще се премести на по-горните клони.

Вижте още: Растението ви ще цъфне веднага с тази съставка!

Важно: За да не се огъва ствола на ябълковите дървета поради тежестта на културата, по-добре е да прикрепите към него кол за продължително време. Появилите се рани при колонните дървета се лекуват много трудно. Дори случайно повредената кора може да доведе до внезапна загуба на културата. Следователно, тези сортове е по-добре да се режат през пролетта, когато леторастите са все още зелени, а не през лятото. Принципът е все същия: 2 клончета с пъпки трябва да напуснат и да се откъснат от короната.