НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Методи в помощ на домакините! Направете чистенето удоволствие!

Методи в помощ на домакините! Направете чистенето удоволствие!

0
Методи в помощ на домакините! Направете чистенето удоволствие!
Методи в помощ на домакините! Направете чистенето удоволствие!

Методи, събрани, за да улеснят и помогнат на домакините в справянето с домакинските задачи.

 1. Да почистим мръсните вещи в банята.

Старата баня ще засвети и ще изглежда като от списание, ако всички мръсни области, пожълтели места и с плесен се измият с разтвор, състоящ се от равни части на водороден пероксид и вода.

За да почистите четките за зъби от микробите, ги накиснете за един час в оцет.  След което ги изплакнете под течаща вода.

Накиснете гъбата или тривката за 1 час в гореща вода и оцет в съотношение 1: 1. След това изплакнете добре с чиста вода и изсушете.

 1. Как да направим банята искрящо бяла?

От варовика се образуват жълти петна и плесен, но водородния пероксид може да помогне много. Напръскайте със спрей плочките на банята, оставете за половин час и след това изплакнете добре с топла вода. Лесно можете да почистите повърхността на банята, ако я посипите със сода и след няколко минути напръскате с оцет. След това леко натъркайте повърхността с четка и изплакнете с топла вода.

Нежеланата жълтеникавост успешно може да премахнете с разтвора от лимонена киселина. Съотношението е следното: един пакет се разтваря в чаша вода. Нанесете с гъба върху замърсените места оставете да действа за 20 минути. След това изплакнете с топла вода.

Почистете до блясък банята, като премахнете неприятните следи и петна от пръсти, с помощта на оцет и сол. Смесете съставките в съотношение 1: 1 и почистете банята до белота.

 1. Справяне с мръсната тоалетна чиния

Тоалетната може да светне от чистота, ако използвате горчица на прах с добавени равни части лимонена киселина и царевично нишесте.

За почистването и освежаването на тоалетната, можете сами да подготвите смес та, дадена по-долу. Само 1-2 пъти да сложите от нея в тоалетната и не само ще подобрите хигиената, но и ще има приятна миризма.

Ще са ви необходими:

 • 1 чаша сода
 • 1/4 чаша лимонена киселина
 • 1/2 ч.л. оцет
 • 1 супена лъжица 6% разтвор на водороден прекис
 • 15-20 капки от любимото ви етерично масло

Получаване:

Сложете сода в купата, добавете лимонена киселина. Във втора купа смесете оцет и пероксид и излейте тази течност при сухата смес на тънка струя. Добавете етеричното масло и с лъжица оформете малки топчета. Поставяме малките бомбички върху пергаментна хартия и изсушаваме поне 6 часа. Съхраняваме ги в затворен стъклен буркан.

 1. Почистване на фугите между плочките в банята

С помощта на обикновена бяла парафинова свещ, може да се отървете от мухъл, тъмни и мръсни петна по фугите между плочките. За да направите това, трябва да надупчите тъпия край на свещта и да минетес него през фугите. Това ще ги почисти и предпази от образуване на мухъл и мръсотия.

Изсипете в купичка сода за хляб, вземете намокрена четка за зъби и почистете замърсените места. След почистване изплакнете повърхността с топла вода. Фугите ще са като нови!

Смесете топлата вода с водороден пероксид в съотношение 2: 1. С четка или гъба почистете фугите между плочките.

 1. Измиване на плочките

Вземете 15 грама лимонена киселина и я разредете с чаша топла вода. С получения разтвор почистете плочките. След това изплакнете с чиста вода.

Част от успешните методи при почистване на твърде мръсни плочки е ползването на оцет. Напръскайте с помощта на пулверизатор, оставете за 10 минути и изплакнете с чиста вода. След това избършете плочките с мека, микрофибърна кърпа. Това не само ще ги почисти, но и ще ги дезинфекцира.

Опитайте всеки от тези методи!

Вижте още: Декориране на чаши: Дайте втори живот на старата посуда!

 1. Да почистим пералната машина

Добре е да се почиства веднъж на тримесечие.

За да я почистим от котления камък, ще използваме помощта на лимонената киселина. Поставяме 60 грама лимонена киселина в отделението за прах. Пускаме машината на пълен цикъл на измиване с възможно най-висока температура.

Представяме ви лесен и ефикасен метод, с който ще приведете в чистота пералната машина.

Ще ви трябват:

 • 2 чаши оцет
 • ¼ чаша сода за хляб
 • ¼ чаша вода
 • Гъба

Начин на приготвяне:

В купа смесете водата и содата. Изсипете разтвора в отделението за прах. Оцетът се налива в барабана на пералнята. Пускаме машината в нормален режим на пране. След края на цикъла избърсваме всички гумени уплътнения и вратата с гъба. Барабанът се изсушава, като оставим вратата е отворена.

 1. Почистване на котлоните на печката

Отстраняваме мазнините от котлоните и от малки части с обикновена гъба. Може да използвате лимонов сок или лимонови резени.Изсипете сока или избършете котлоните с лимон и оставете за 15 минути. След това избършете с влажна кърпа.

 1. Почистете фурната до блясък

Почиствайте фурната от мазнини и въглеродни отлагания с чаша амоняк и литър вода. Фурната се загрява до 150 градуса и се изключва. На долната решетка поставяме съд с гореща вода, отгоре – съд с амоняк. Затваряме вратата на фурната и оставяме да изстине до сутринта. На сутринта в съда с амоняк добавете няколко супени лъжици от препарат за почистване и половин чаша топла вода.

Надяваме се, че голяма част от споделените методи ще влязат в ежедневна употреба за поддържането на вашето домакинство!