НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Възстановете драцената в домашни условия бързо и лесно

Възстановете драцената в домашни условия бързо и лесно

0
Възстановете драцената в домашни условия бързо и лесно
Възстановете драцената в домашни условия бързо и лесно

Драцената е много красиво растение, но с течение на времето губи своята декоративност: то расте високо и започва да се огъва. Но е много лесно да поправите това.

При възрастните растения стъблата са много дълги и тънки, така че престават да държат върховете -“помпони” и започват да се огъват под тежестта на листата. Подобна драцена едва ли има привлекателен външен вид. Но не изхвърляйте растението само защото престава да краси интериора на апартамента. Драцената може да възстанови красотата си и в същото време да я размножите. Остава само да се научите как да го направите правилно.

Изкривените върхове на тънките стъбла разрушават цялостното впечатление от растението.

Правила за подрязване на драцената

За да стане отново растението компактно, то трябва да бъде подрязано. Първо е необходимо да отрежете върховете, оставяйки от листата надолу примерно около 5 см. Направете това с остри ножици. Желателно е участъците да са равномерни, а не “разкъсани”.

Ако искате да размножите драцената, отрежете резниците много внимателно.

Ако резниците не са силно извити, можете да ги поставите във вода за вкореняване.

Скоро те ще пуснат корени и ще могат да бъдат засадени в почва. Това е един от най-простите начини за размножаване на драцената. Можете също така да засадите върховете директно в почвата, като предварително ги потопите в стимулант за образуването на корени. Последната стъпка не е задължителна, но ако имате подходящи средства (например Корневин), то процесът на образуване на корени ще се развие по-бързо. Филизите, засадени в почвата, могат да бъдат покрити с фолио за създаване на благоприятни условия за младите растения.

На втория етап е необходимо да скъсите драцените и да поръсите разрезите с въглен.

За да се гарантира, че растението няма да изгуби своя декоративен външен вид дълго време след подрязването, стъблата трябва да се режат възможно най-ниско. Въпреки това не е необходимо да го правите на една и съща дължина. Новите издънки ще се появят по върховете на стъблото, така че поетапно могат да бъдат отрязвани на различни нива. В резултат на това листата ще са на различни височини, което ще направи растението по-обемно.

Възможно е да подрежете стъблата на една и съща височина или стълбовидно.

Месец по-късно ще се появят новите издънки върху стъблата. Те ще започнат да растат настрани, но накрая ще се устремят нагоре. Сега вече знаете как да оформите драцената, така че в бъдеще можете да продължите да експериментирате с нея, като придавате на растението форма, която ще изглежда най-подходяща за вас.

Методи за размножаване на драцената след подрязване

Процесът на подрязване на драцената може да се комбинира с размножаването ѝ. Един от начините, които вече разгледахме, е вкореняването на резници. Но е възможно да размножите драцената и от останките на стъблата – резниците.

Има два начина да направите това.

Вертикално вкореняване.

Остатъците от стъблата, които са подходящи за размножаване, трябва да бъдат еластични и плътни. Нарежете ги на малки парчета (около 7 см). Инструментите, с които правите това, трябва да бъдат чисти и остри. При вертикално вкореняване потопете драцените във влажна почва на дълбочина около 3 см. Най-добре е да вкорените резниците в пясък, перлит или вермикулит. Ако ги садите в земята, е препоръчително да насипите плътно пясък върху тях.

Хоризонтално вкореняване.

Този метод е различен в това, че резниците се полагат хоризонтално върху влажна почва, леко притиснати. Върховете на резниците трябва да бъдат покрити с фолио, за да създадете условия, близки до парниковите. С порастването на издънките кореновата част на стъблото ще започне да се разрушава, тъй като всички хранителни вещества ще стигат до образуването на корени и млади филизи.

В резултат на това издънките ще станат храна за собствените си корени и могат да бъдат разделени и засадени в отделни съдове.

Вижте още: Декорация на яйца с плат: Бъдете уникални за Великден!

Обикновено резниците се вкореняват след 1-1,5 месеца. Стъблото се формира до края на втория месец. Както можете да видите, няма нищо трудно да възстановите и размножите драцената. Ето защо, ако не знаете какво да правите с растението, което отдавна е престанало да бъде украса в дома ви, се възползвайте от нашите съвети и му дайте втори живот.