НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Ето как живее обикновеното арабско семейство

Ето как живее обикновеното арабско семейство

0
Ето как живее обикновеното арабско семейство
Ето как живее обикновеното арабско семейство

Ето как живее обикновеното арабско семейство

Всички сме чували за безбройните богатства на арабските шейхове. Но нека да разгледаме как живее едно обикновеното арабско семейство в Обединените арабски емирства.

Семейството е на първо място. Арабската жена е пазител на семейното огнище и е уважавана от арабските мъже. Смята се, че едно семейство е по-щастливо, колкото повече деца има в него.

Решението за сключване на брак се взема главно от семейството на младоженеца. Правата на жените в мюсюлманските страни са еквивалентни на мъжете, така че потенциалната булка има право да откаже предложението, ако младоженецът не й харесва.

Арабските жени почти никога не се женят за европейци – за брак с неверник, тя просто ще бъде изгонена от страната завинаги. Мъжете от ОАЕ понякога се женят за момичета от Европа, но дори и тогава жената няма да получи гражданство, благодарение на брака си, ако има деца, ще й ги вземат и те ще останат в страната при развод.

Вярно е, че самият брак с богат арабин е нещо много приятно, докато трае. В края на краищата, според закона, дори жената да е втора, трета или четвърта – всяка от тях има своя собствена отделна къща и вниманието трябва да бъде еднакво за всяка от “любимите” жени.

Днес не всеки арабин може да си позволи полигамията. Въпреки че ислямът позволява до четири съпруги, основната причина за моногамия е липсата на средства за поддържане на харема. Следователно, семейство от един съпруг, няколко съпруги и харем, е привилегия на шейховете и богатите хора.

Сватба
Ако за младоженците от Европа брачният договор едва сега започва да става популярен, то за арабските държави такова споразумение е задължителен елемент на сватбата.

Преди сватбата младоженецът може да вижда бъдещата си съпруга само в присъствието на близките й. Семейството на младоженеца плаща за булката зестра, която може да достигне няколко стотин хиляди долара, така че раждането на момиче е от полза.

Арабската сватба – истински зрелищен спектакъл. Масата е препълнена с угощения, които постоянно се заменят с нови, за да се покаже на поканените гостоприемство и изобилие. Тъй като ислямът забранява алкохола, няма нищо на празничната трапеза, по-силна от кафето. Но това не забранява сватбата да продължи до седем дни.

Съхранение на семейството
Конвенционалната гледна точка на дискриминацията на арабските жени всъщност е малко преувеличена. Във всяко арабско семейство една жена трябва да се подчинява на съпруга си, но тя винаги участва в решаването на важни въпроси.

Фактът, че омъжените жени живеят като в затвор, е мит.

Всъщност омъжената жена може да носи всичко, което пожелае: мини пола, дънки и шорти (обикновено те могат да прекарват часове по магазините, избирайки ултрамодерни облекла и тъкани), но жената трябва да бъде покрита с черно до петите и с лице, покрито с черен шал. Само пръстите, краката и очите са видими. И при това черното вече е рядкост.

Днес по улиците можете да видите арабската жена в джинси и туника, но единственото нещо, на което хората все още държат, е покриване на главата.

По-възрастните жени покриват лицата си с медна маска. Млада, разбира се, освободена, но красива – за съпруга си.

Между другото, жените получават доста достойно образование, най-добрите университети в света са отворени за тях, но наученото остава неизползвано. След като се ожени, момичето вече не може да работи: или й е забранено, или тя не се желае, уморена от честите бременности и раждания. Младежите в това отношение са по-прогресивни. А много момичета, които са получили образование в Европа, остават там, за да направят кариера. Арабските семейства, живеещи извън мюсюлманския свят, рядко се придържат строго към вековните традиции.

Едно време арабският съпруг е можел да каже на съпругата си по всяко време: “Талак, Талак, Талак” – и това означавало, че той се развежда с нея и тя веднага трябвало да напусне къщата, като вземе само това, което носи на гърба си. Ето защо жените – само за всеки случай – носят цялото злато, което им било подарявано.

Но жените все още носят килограми злато (например, дъщерята на шейха на сватбата е украсена с 16 килограма злато. Вестниците описват подробно всяко бижу и публикуват снимки, показващи точната цена). И мъжете подаряват злато вместо цветя. Колкото повече тежи подаръкът, толкова по-силна е любовта. Според една местна поговорка една жена без злато е гола.

А на тези, които се притесняват за “потисничеството” на арабските съпруги от техните мюсюлмански съпрузи, можем да кажем: една жена може да подаде молба за развод в два случая:

1) Ако от страна на съпруга има изневяра. Но тази причина не важи очевидно, защото полигамията е официално разрешена в ОАЕ.

А, ако съпругът е съгрешил, съпругата предпочита да замълчи. Никой никога няма да се омъжи за такава “кавгаджийка”. Отново, децата остават при бащата при развода.

2) Ако съпругът не обезпечава достатъчно жената – не я води на ресторанти, не й купува злато, строи й по-лоша къща от тези на другите съпруги и т.н. Съдът много внимателно разглежда такива молби и понякога ги удовлетворява. В края на краищата богатите мъже могат да си позволят няколко съпруги, но трябва да имат еднакво отношение към всички. Да установят ясен график за посещения, строят нова къща за новата съпруга, парите се разпределят на равни части и като цяло – жената трябва да е удовлетворена. Ако това не е така, това не е проблем на съпругата, а на съпруга неспособен да “поправи” ситуацията.

Подкрепата на близките в арабското семейство има огромна сила. Например, ако една жена овдовее, братът на съпруга й счита за свой дълг да се ожени за нея и да я защитава.