НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да избираме плодове? Задължително прочетете това!

Как да избираме плодове? Задължително прочетете това!

Как да избираме плодове? Задължително прочетете това!
Как да избираме плодове? Задължително прочетете това!

Много често върху вносните плодове може да видите малки стикери. Често никой не им обръща внимание. Но върху стикера освен лого има и цифров код. Какъв е той и какво означава за храната, върху която стои?

Производителите отбелязват плодовете не само за да посочат името на компанията си, но и да предоставят информация за продукта.

Предлагаме ви да се отървете от съмненията, които ви затрупват при избора на плодове, и да научете нещо ново. Научете се да разбирате кода на етикетите!

Стикери върху плодовете

4-цифрен код, първата цифра е 3 или 4

Ако етикетът е с 4-цифрен код, това означава, че тези плодове са отглеждани с използването на селскостопанските технологии, които включват внасянето на торове и пестициди.

1

5-цифрен код, първата цифра е 8

Това са плодове, при които е използвано генно инженерство. Повечето от тези стикери за ГМО продукти могат да бъдат намерени върху кората на пъпеши, банани и папая.

2

5-цифрен код, първата цифра е 9

Този код показва, че плодът е отгледан във ферма с ръчни способи. Основното нещо е, че няма вредни торове. Този плод е органичен и натурален.

3

Ако няма стикери върху плодовете

Плодовете, които се изнасят в чужбина, трябва да бъдат етикетирани. Ако нямат етикет, най-вероятно просто някой ги е махнал.

4

Вижте още: Не изхвърляйте пакетчетата от чай! Разберете защо!

Купувайте плодове само според сезона, в който растат. Например ягоди – през летото, мандарини – през зимата.

Ако информацията е била полезна за вас, споделите я на приятелите си!